Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич. Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Югославия и на Сърбия Слободан Милошевич е подкупвал чужденците по време на мирните преговори в Дейтън през 1995 г. със сръбска ракия, пише сръбският вестник „Курир“.

Свидетели от онова време разказват, че в американската база Райт-Патерсън край Дейтън, където беше подписано споразумението, сложило край на войната в Босна и Херцеговина, стаята на Милошевич е била изключително популярно място, където чужденците често ходели и оставали там по-дълго – заради вилямовката.

Бившият премиер на Социалистическа република Югославия Момир Булатович, който е бил с Милошевич през цялото време в Дейтън, казва, че внасянето на ракия във военната база е било забранено, но напитката все пак е била внесена като... шумадийски чай.

„В базата Райт-Патерсън употребата на алкохол не беше разрешена. Но тъй като ние бяхме там много дълго и едва ли не като затворници, стаята на Милошевич беше най-популярното място. Защото ние бяхме донесли много вилямовка – нашата ракия с круша, като я бяхме декларирали като шумадийски чай. Който и да отидеше за преговори в стаята на Милошевич, оставаше там по-дълго, понеже запасите ни от вилямовка бяха безкрайни“, казва Булатович.

Бившият премиер на Сърбия и вицепремиер на Югославия Никола Шаинович, който е също един от най-близките сътрудници и приятели на Милошевич, казва, че внасянето на вилямовка с базата Райт-Патерсън е само символ за това колко голяма е била драмата в Дейтън. Той добавя, че едно толкова малко нещо като ракията е имало голямо значение.

Дълги преговори

„Тук има само едно обяснение – всички са хората. Цялата тази драма, от която сте заобиколени, означаваше и търсене на контакт със собствената страна и символ на това може да бъде чашка ракия. Не защото е алкохол, а защото това е символика“, казва Шаинович.

Бившият югославски посланик в САЩ Небойша Вуйович разкрива в своя книга, че в Дейтън Милошевич е искал да подари на Ричард Холбрук бутилка вилямовка, но станал един вид инцидент. Бутилката, в която имало голяма круша, се счупила точно при връчването.

„Когато му връчваше подаръка, дъното на бутилката падна, крушата падна, а ракията се разсипа. Беше очевидно, че бутилката не е била сложена на цвета, така че крушата да узрее вътре в нея, както това обикновено се прави, а е била залепена и затова се разпадна. Макар че беше неприятно, но можехме да не се засмеем на тази измама на производителя“, написа Вуйович в книгата си.

Дейтънското споразумение официално сложи край на войната в Босна и Херцеговина, продължила от 1992 г. до 1995 г. След триседмични преговори споразумението е подписано от Слободан Милошевич от името на Сърбия, Алия Изетбегович като представител на бошняците и Франьо Туджман от името на Хърватия. Присъстваха и тогавашният държавен секретар на САЩ Уорън Кристофър, главният американски посредник Ричард Холбрук, един от основните творци на мирното споразумение, както и Уесли Кларк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase