Снимка: Reuters
fallback

Вулкан в Русия, който доскоро се смяташе за изчезнал, се е пробудил... а иригването му може да бъде катастрофално.

Большая Удина се намира на полуостров Камчатка. До 2017 година, той не просто се счита за заспал, а за изчезнал. Учените не засичат никаква активност около него. Ала изведнъж, сеизмичната активност под повърхността му се възстановява и продължава да расте и до днес.

Според гиофизикът Иван Коулаков, вулканът е активен. "Всеки момент може да избухне", предупреждама той пред CNN.

Между 1999 година и септември 2017 г. са засечени само 100 леки сеизмични активности под повърхността на Удина. Но от октомври 2017 г. до февруари 2019, са засечени над 2400 сеизмични събития, последното от които бе земетресение с магнитут 4,3 по рихтер.

Учени от Русия, Египет и Саудитска арабия започват да изследват вулкана между май и юли. Със своите четири станции, които поставят по склоновете на Большая Удина, те засичат 559 сеизмични събития.

"Тези сеизмични свойства могат да показват наличието на магмични интрузии с високо съдържание на течности, което може да оправдае промяната на сегашния статус на този вулкан от" изчезнал "до" активен ", пишат изследователите в своя доклад.

Нещо повече, те отбелязват, че групата от сеизмични събития свързва вулкана със зоната на Толуд, на юг от вулкана, регион, за който се смята, че съхранява магма в долната кора на Земята. Зоната Толуд сега храни Большая Удина с магма, благодарение на връзка, която се разви през 2018 година.

Според експертите, шансът вулкана да изригне е около 50%, а пепелта, която ще хвърли, ще наруши климата в различни части на Земята. Все пак има и по-оптимистични прогнози - Большая Удина може да освободи насъбрлата се енергия бавно през времето или да изчезне отново, без да причини проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Свещен Гущер

преди 4 години

До ГoшуШвестu,аз все още тракам с пръстите на съвременните бутони tab и caps lock,просто вреден навик останал ми от едно време когато съм натискал ОСВ и МК с лявата ръка.Там е лошото че без да искам натискам ctrl понеже съм коригирал хиляди редове код с бутона DEL.Любимия ми беше C/L да го цъкам с средния си пръст

98

Гoшу

преди 4 години

До Свещен Гущерна кое по точно ме "научи" бе ***? на бейсика? 10 хоме, 20 хгр, 30 принт, после РУН? Или как да отварям капака и да местя разширителната платка на 7-мия последен слот защото 64к рам не стигат дори да пуснеш една музикална програма с БРУН? Без тия познания не знам какво щях да правя, сигурен съм че кърнела на машината от която ти пиша рънва на твойте велики открития. Натисни ОСВ и МК преди да ми отговориш или още ги търсиш. И да си смениш счупените рит релета в бутоните

97

Свещен Гущер

преди 4 години

добре че аз положих основите та ти се научи да работиш с компютър да драскаш тук ъвв форума.И заради мене станаха достъпни иначе щеше да плащаш колкото половин цена на нов автомобил Рено,навремето тогавашните компютри струваха половин лада ама ти нали си изтрещел и няма как да знаеш за много неща

fallback