Снимки: Reuters

Изправен на летището в Мирим, срещу него – група мъже с пушки. Така свършва живота на Ким Хьок Чхол, който придружаваше Ким Чен Ун на срещата му с Доналд Тръмп във Виетнам. Причината – той не просто "предал върховния лидер“, но и "бил спечелен на страната на САЩ“ по време на преговорите.

Още по темата

Ким Хьок Чхол бил убит още през март, заедно с други четирима дипломати, които също имали „привилегията“ да бъдат заедно със севернокорейския лидер в бронирания влак на път за срещата. Техните имена все още не се оповестяват, но вината на всички е една и съща – те са се превърнали "в шпиони на САЩ“.

Навярно те са се отървали доста по-леко от останалите „прегрешили“ спътници на Ким, които са пратени в лагери в Северна Корея и най-вероятно ще бъдат измъчвани. Сред тях е Ким Йонг Чол, който заедно с върховния лидер участваше в ядрените преговори. Неговото пребиваване в лагера ще е за идеологическо превъзпитание.

В друг затворнически лагер се намира Ким Сонг Хе – жена, която участвала при преговорите с Майк Помпео в Ханой. А компания там ще и прави преводачката на Ким Чен Ун Шин Хе Йон, която направила критична грешка при превода си. 

Тя не успяла да преведе напълно новото предложение на Ким, когато Тръмп категорично заявил, че "няма сделка“, станал от масата и си тръгнал. Нейното обвинение е, че не просто е направила грешка, но не е успяла на време да преведе "офертата, която се появила в последната минута”, която лидерът на Северна Корея направил в секундата, в която Тръмп излязъл от залата.

Тези данни, разбира се, може да не са верни. Техният източник е непознат държавник, близък с Южна Корея. Ала и преди се е случвало държавата съседка на Северна Корея да съобщи за смъртта на някой от приближените на Ким, а месеци по-късно те да се окажат не просто живи, но и в доста добри отношения с лидера – появявайки се рамо до рамо с него по телевизията.

Ако все пак чистката се окаже истина, то тя ще е първата, която обиденият и унижен, привидно щастлив диктатор поръчва, след като взриви със снаряд, на малки парченца, чичо си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase