Снимки: Reuters

До преди няколко месеца никой не е чувал за National Thowheed Jamath в Шри Ланка. Ала след атаките на Великден, отнели живота на повече от 250 души, NTJ е в центъра на разследването на един най-смъртоносните терористични актове след 11-ти септември.

Когато ИДИЛ поемат отговорност за атаките, те разпространяват видео, което показва основателя на религиозната група Мохамед Захран Хашим, както и още осем мъже, които се кълнят във вярност на групировката. Така властите успяват да навържат какво се е случило... Лидерът е и един от самовзривилите се атентатори.

"Той имаше две същности. Той беше упорит и лъжеше много. Няма значение какво му казваш, той не те слушаше, не приемаше. Така се държеше с всички нас“, казва пред Vice неговият наследник Мохамед Тауфек, който след смъртта на Хашим поема NTJ.

Преди атаките, организацията не представлявала опасност според властите. Те били малка мюсюлманска религиозна група, в страна, която е съставена главно от будисти. Членовете на NTJ често предизвиквали свади с други религиозни групи и вандалствали над будистки статуи, но никога не прекрачвали границата.

Сега NTJ е забранена от властите, а нейният лидер Тауфек не отрича, че предшественикът му е участвал в смъртоносните атаки, както и че братята му са помогнали в сглобяването на взривното устройство, убило 15 души. Но той отрича това да е била основната цел на цялата група, която той сега ръководи.

"Това не е терористична организация. Това е група, създадена под суверенитета на Шри Ланка. NTJ има социални и религиозни цели“, твърди лидера и показва писмо, което според него е доказателство, че Мохамед Хашим е бил изгонен от организацията още през 2017 година. Според Тауфек, държанието на лидера, което накарало NTJ да го изгони, маркирало началото на пътя му към екстремизма.

"Начинът, по който говореше, се промени. Той се обърна срещу правителството на Шри Ланка. Твърдеше, че парламентарната система на страната е безсмислена, а съда е безполезен. Хората не можеха да повярват, че някога той е бил част от тяхната организация, а сега говори тези неща. Имаше толкова драстична промяна у него. Така че взехме решение, обединихме силите си и го свалихме от поста на лидер“, разказва Туфек. Той твърди, че е уведомил властите за опасната риторика на своя предшественик.

"Той искаше смъртта на всички, които не изповядват ислям. Това е език на омразата. Щяха да го осъдят, ако го бяха открили. Но не го намериха“, казва лидерът на NTJ.

Но както и останалите предупреждения, които валели седмици преди атаките, правителството пренебрегнало предупреждението.

"Ние нямаме връзка с него, но само защото е бил част от организацията за определено време, постоянно ни тормозят. Ала не можем да спрем правителството да взима своите решения“, категоричен е Тауфек.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase