Снимки: Reuters

Преди 13 години 19-годишната Силви посещава курсове за самопомощ, когато получава предложението да се включи в тайна група. Но за да стане част от нея, момичето трябва да докаже "отдадеността си", като предостави на жената, която я поканила – Моника Дюран, няколко голи снимки и запечатано писмо до родителите си, че иска да е проститутка. Тя се съгласила и така се превърнала в роб на Дюран, а жената била нейна господарка.

Силви станала част от секс култа Nxivm, чийто лидер Кийт Раниер бе арестуван и вече е в ход делото срещу него.

Вече 32-годишна, жената е една от многото свидетелки, които били унижавани, изнасилвани и третирани като роби от Раниер.

След като се съгласила на сделката, Силви получила заповеди от господарката си да започне да изпраща голи снимки на Раниер. Няколко дни по-късно момичето искало да се откаже, но Дюран й заявила, че може да го направи само, ако лидерът й позволи. Той се съгласил, но само защото следващата част от сделката била Силви да се яви на живо при него.

В продължение на години Раниер описва себе си и последователите си като най-умните и етични хора на света. Сравнява се с Ганди и Айнщайн, хвали се с множеството си дипломи. Оказва се обаче, че всичко това е една поза. Според разследването, изграждането на образа му като стабилен ментор му е помагало да привлича повече жертви.

В края на 90-те Раниер наистина основава група за самопомощ, но тя е само параван, който прикрива трафик на хора, кражба на самоличности и пране на пари. Истинската цел на групата била да се установи надмощие над жените, участващи в нея.

Някои от подчинените на Раниер били "маркирани“ с инициалите му. Всички те били принудени да му прехвърлят домовете си, да му дадат достъп до банковите си сметки и да споделят „най-дълбоките си и тъмни тайни“, които били използвани срещу тях за изнудване. Това да бъдат роби включвало и да правят секс с Раниер. Сред тях било и 15-годишно момиче от Мексико на име Камила.

Хиляди голи снимки са използвани като доказателства в съда срещу лидера. Заедно с него са обвинени и още пет жени, които са му помагали да вербува момичетата. Всички те са признали вината си и сега под милостта на съда е само Раниер.

15-годишното момиче от Мексико било една от първите му жертви. Той убедил нея и трите й сестри да заминат заедно с него за Ню Йорк. Там няколко пъти я изнасилвал и я карал да позира на леглото му за голи снимки.

Раниер спял и с двете й сестри, една от които „хвърлил в плен“ за 21 месеца, след като тя показала привързаност към друг мъж. След това момичето трябвало да напише хиляда пъти „извинявай“ в писмо до него, преди да бъде изпратено обратно в Мексико.

Към култа се присъединили и много известни личности. Сред тях била и актрисата Алисън Мак от серила Smallville. Тя също помагала на лидера като привличала момичета в култа. Пред съдията тя през сълзи признава вината си и твърди, че дълбоко е вярвала, че Раниер иска да помага на хората. Въпреки това, когато той й казва да заплаши две от жените, че ще разпространи голите им снимки, ако не „изпълнят акт на любов“, актрисата веднага се съгласява. Самопризнанията й обаче я спасяват от доживотна присъда, като тази, която заплашва Раниер, ако той бъде признат за виновен.

Но адвокатът на мъжа ще направи всичко възможно това да не се случи – според него, всичко, което е ставало в средите на култа е само със съгласието на жените и никой не е бил насилван в нищо.

"Много успели хора дължат всичко на учението на господин Раниер“, казва той, но обвинението има категоричен отговор: „Сега ще ви пуснем видео на жена, която бива маркирана с инициалите на Раниер. Вие преценете дали това е нейно желание или е принудена да го направи.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase