Китайските туристи, които арестуваха крадлата Събка. Снимка: Facebook
fallback

Гражданските арести са често срещано явление у нас, особено в случаите на джебчийство, коментира адвокат Марин Марковски, след като група китайски туристи обезвредиха крадла, опитала се да вземе парите от чантата на жена от групата от Азия във Велико Търново.

Oще по темата

"Джебчийките са професионалистки, те се обучават, това не са случайни прояви на гладна жена. Има кланове, които се занимават само с това нещо. Когато в квартала се роди русо момиче, това е празник, защото тя се облича хубаво и влиза незабелязано в препълнения трамвай", посочи адвокатът пред bTV.

Според него има много малолетни джебчии.

Той смята, че това което са направили групата китайски туристи е полезно и законово препоръчително.

"В закона пише, че по време на задържането може да му бъдат причинени и вреди, на този, който прави престъплението. Има важно уточнение – не трябва задържането да превишава степента на съпротивата на този престъпник", посочи юристът.

Според него Наказателният кодекс брани човешкото здраве, а лека телесна повреда може да бъде едно и ощипване.

Конкретно за случая във Велико Търново той обясни, че има и  елементи на противозаконно лишаване от свобода като я стискат за ръката, което е елемент на насилие, но пък това е препоръчително от закона, защото тя е задържана, но не е приложена повече сила от необходимата.

"Ако този, който задържа, по време на задържането извърши действия, които надхвърлят необходимите – носи наказателна отговорност, но за непредпазливо деяние", заяви адв. Марковски.

Юристът заяви, че трудно един граждански арест може да се обърне срещу този, който задържа.

Марковски даде пример и със задържането на бежанци от граждани.

"Ловецът на мигранти Динко аз съм го защитавал, по процедура, по която го оправдаха. Когато един чужд гражданин преминава границата не на определеното за това място, то има редица текстове на закона, които дават да се потърси политическо убежище в републиката. Преминаването през границата обаче позволява да бъде задържан, но не бива да бъдат насилвани", допълни адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Да помагаме, но ...

преди 4 години

До А не!Един мой приятел преди време беше видял на улицата мъж да бие жена. И защото моят приятел тогава беше добро и наивно 21-годишно момче, веднага се намесил да отърве жената. Обаче се оказва, че тя била съпруга на бияча и веднага след като моят приятел блъснал силно бияча и му викнал "Ти какво искаш от жената, бе?", въпросната жена се нахвърлила върху него, започнала да го псува и рита и да вика "Не пипай мъжа ми!"

39

До DO 28

преди 4 години

Да, ама тази вечер по телевизията мазникът от БХК К.Кънев пак започна нагло да усуква и да доказва, че гражданският арест не бил хубаво нещо, защото гражданите нямало как да знаят кое е престъпление и кое не е! Значи, спипваш я да вади портфейла от джоба ти, но не си наясно дали това е престъпление! И когато Каракачана ги нарече нагли, те от наглост се опитаха да правят протест под прозорците му, но когато журналистите ги питаха защо са там, се оказа, че не знаят - казаха "Искат да ни бият!"

38

Преди време видях

преди 4 години

в трамвая момиче на не повече от 10 г. И на двете му ръце бяха отрязани и малкият, и безименният пръст. Обърнах внимание на това, защото една жена се развика, била хванала ръката на малката в чантата си и тогава един млад мъж просто хвана детето за яката и го изхвърли от трамвая на следващата спирка.Не знам, никой ли не обръща внимание на деца с така "обработени" ръце. Сигурно имат и ТЕЛК за това увреждане.Не е ли редно веднага щом се забележи това, да бъдат отнемани от родителите и средата им?

fallback