Китайските туристи, които арестуваха крадлата Събка. Снимка: Facebook

Гражданските арести са често срещано явление у нас, особено в случаите на джебчийство, коментира адвокат Марин Марковски, след като група китайски туристи обезвредиха крадла, опитала се да вземе парите от чантата на жена от групата от Азия във Велико Търново.

Още по темата

"Джебчийките са професионалистки, те се обучават, това не са случайни прояви на гладна жена. Има кланове, които се занимават само с това нещо. Когато в квартала се роди русо момиче, това е празник, защото тя се облича хубаво и влиза незабелязано в препълнения трамвай", посочи адвокатът пред bTV.

Според него има много малолетни джебчии.

Той смята, че това което са направили групата китайски туристи е полезно и законово препоръчително.

"В закона пише, че по време на задържането може да му бъдат причинени и вреди, на този, който прави престъплението. Има важно уточнение – не трябва задържането да превишава степента на съпротивата на този престъпник", посочи юристът.

Според него Наказателният кодекс брани човешкото здраве, а лека телесна повреда може да бъде едно и ощипване.

Конкретно за случая във Велико Търново той обясни, че има и  елементи на противозаконно лишаване от свобода като я стискат за ръката, което е елемент на насилие, но пък това е препоръчително от закона, защото тя е задържана, но не е приложена повече сила от необходимата.

"Ако този, който задържа, по време на задържането извърши действия, които надхвърлят необходимите – носи наказателна отговорност, но за непредпазливо деяние", заяви адв. Марковски.

Юристът заяви, че трудно един граждански арест може да се обърне срещу този, който задържа.

Марковски даде пример и със задържането на бежанци от граждани.

"Ловецът на мигранти Динко аз съм го защитавал, по процедура, по която го оправдаха. Когато един чужд гражданин преминава границата не на определеното за това място, то има редица текстове на закона, които дават да се потърси политическо убежище в републиката. Преминаването през границата обаче позволява да бъде задържан, но не бива да бъдат насилвани", допълни адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase