Снимка: БТА

Общ преглед
Очаква се до три милиона души да се включат в организираните в цяла Русия празнични мероприятия по случай Първи май – Ден на пролетта и труда. Митинги и шествия са планирани в близо 800 руски града, съобщиха от Федерацията на независимите профсъюзи, цитирани от БНР.

Първомайското шествие в Москва започна на Червения площад под наслов "За справедлива икономика в интерес на трудовите хора". В първите редици на колоната бяха кметът на столицата Сергей Собянин, ръководителят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия и председателят на Московската федерация на профсъюзите.

По данни на организаторите в шествието са се включили около сто хиляди души, сред които работещи в различни сфери, ветерани на труда, студенти, както и депутати от управляващата партия "Единна Русия".

Комунистическата партия, Левият фронт и Съюзът на съветските офицери организираха в центъра на Москва алтернативно шествие под наслов "Марш на народния гняв".

Участниците се обявиха против антисоциалната политика на властта, повишаването на пенсионната възраст и повишаването на цените. Те поискаха оставка на правителството и президента и смяна на социално-икономическия курс на развитие на Русия.

Около 2000 души се включиха в първомайски протест срещу властта в Санкт Петербург, скандирайки слогани срещу президента Владимир Путин. Полицията задържа над 30 души.

В акцията участваха привърженици на опозиционера Алексей Навални. Отделно шествие във втория по големина руски град бе организирано и от управляващата партия "Единна Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар