Снимка: Reuters
fallback

В един магазин за рибарство на оживена улица в китайския град Чанша, собственикът на магазина стои зад тезгяха и усърдно играе с телефона си. Той подобрява резултата си в приложение, което няма нищо общо с въдиците, макарите и стръвта.

35-годишният бивш военен Дзян Шуейциу е обсебен от нещо друго - той печели точки в приложението "Изучи Великата Нация". Приложението е създадено да популяризира президента Си Дзинпин и управляващата комунистическа партия. Нещо като еквивалента на "малката червена книга" на Мао Дзедун, но в 21 век.

Бившият военен от китайската армия прекарва часове в приложението, проверява новини за президента Си и се образова в теориите на социализма.

Десетки милиони работници в Китай, ученици и дори държавни служители използват ежедневно "Изучи Великата Нация", понякога под натиск от страна на правителството. Популяризирането на приложението е част от стремежа на президента да закрепи идеологическяи си контрол в дигиталната ера и да осигури стабилна позиция на партията в центъра на китайския живот, точно както и Мао Дзедун го направи.

"Трябва да обичаме страната си", казва пред "New york times" Шуейциу, който е сред хората с най-висок рейтинг в апликацията в Чанша, столица на провинция Хунан. "Така ставаме по-силни и по-силни".

Докато за много хора апп-а е форма на патриотизъм, други виждат в него бреме, наложено от фанатизирани служители и форма на култ към личността към Си Дзинпин, един от най-влиятелните лидери на Китай от времето на Мао насам.

"Той използва новите медии да укрепи лоялността към себе си", обяснява Ву Киян, политически анализатор от Пекин. Той оприличава приложението на книжката с цитати на Мао Дзедун, широко разпространена по време на хаотичната и насилствена Културна революция.

След дебюта си по-рано тази година, "Изучи Великата Нация" се превърна в най-сваляното приложение от магазина на Apple в Китай, като държавната медия твърди, че то има над 100 млн. регистрирани потребители.

Тези данни са обаче силно подсилени от партийната директива, сведена до хиляди нейни служители, която гласи, че хората трябва да бъдат стимулирани да използват приложението възможно най-често в ежедневието си. Независимо дали им харесва или не.

Сега в училищата учениците с нисък резултат биват порицавани. Държавни агенции организират семинари и принуждават служителите, които изостават в приложението, да пишат доклади, с които порицават сами себе си. Частни компании, които се надяват да спечелят симпатии на официални лица от партията правят рейтинг на служителите си спрямо използването на приложението и награждават най-добре представилите се със звезди.

Някои стигат до там, че да искат от служителите си скрийншот с точките, които хората са спечелили за деня в приложението.

Популярността на приложението съвпада със засилването на опитите на Си Дзинпин да ограничи свободата на словото в Китай. След идването му на власт през 2012 г. редица активисти, адвокати и интелектуалци се озоваха в затвора. Китайският президент често говори за защита срещу онлайн заплахите. Той предупреди неведнъж, че партията може да загуби позицията си, ако не овладее дигиталните медии.

"Няма национална сигурност без интернет сигурност", заяви по-рано тази година Дзинпин. "Ако не успеем в интернет няма да успеем да задържим властта в дългосрочен план", смята китайският президент.

Експертите също са на мнение, че с приложението Дзинпин си осигурява лоялност. Дейвид Бандурски от "China Media Project" твърди, че така китайските семейства са въвлечени в ежедневието на партията във времена, когато пропагандата е често категоризирана като "нерелевантна".

"Лоялността към партията означава лоялност към Си Дзинпин", казва Бандурски.

Точките се разпределят спрямо активността. Например, видео от визитата на китайския президент във Франция, носи 1 точка. Правилен отговор на всички въпроси за икономическите му политики обаче носи 10 точки.

Приложението, освен информация за китайската култура, дава информация и за актуалните новини, но в цензурирана версия. Например, масовото задържане на мюсюлмани, не се споменава.

Държавният апарат също е задействан да брани и образа на партията и президента, и приложението. Преди месец в провинция Дзянси властите задържаха мъж, продавал софтуер за мамене срещу $13.

В Чаншъ, на час път с кола от родния дом на Мао Дзедун, местните медии хвалят Дзян Шуейциу за високите му резултати. Той и съпругата му понякога отговарят на въпроси в приложението по време на вечеря, заедно с 9-годишния си син.

Бившият военен твърди, че военното му обучение го вдъхновило да стане толкова добър в "Изучи Великата Нация". Откакто ползвал приложението станал още по-патриотично настроен.

"Президентът Си има мечта за велик ренесанс", казва той. "Когато младите хора са силни и нацията е силна", завършва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Комунисти, сър

преди 5 години

Китай е робовладелски строй от най-гаден тип, няма свобода, всичко е цензурирано, въздуха е толкова мръсен, че София е като рай в сравнение. Крадът технологии и заливат света с ***, най-мръсните заводи на Запада са там и си тровят населението.

14

Анонимен

преди 5 години

Днешна Ислямска държава вземаше по османски обичай роби. А днешните български медии криеха това от българския народ и в съюз с историците ЛЪЖЕХА, ЛЪЖАТ И ЩЕ ЛЪЖАТ, ЧЕ НЕ СМЕ БИЛИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО. В Османската империя и в ИДИЛ правоверната жена е имала свидителска стойност калкото половин мъж, а християните и сто да са един Ф Е С да лъже в съда срещу тях, те излизат виновни. Това ако не е робство какво е? Да изтръгнат дете от майка за *** или проста безнаказано да го изнасилят - това робств

13

анатема медии

преди 5 години

От десет години в България се цензурира, че хиляди православни християни, станали жертва на организираната от запад Арабска пролет, в резултат на която на власт в Египет дойдоха терористите от Мюсюлмански братя, после сваляни от същия запад с преврати, как са драни, клани, разпъвани на кръст, изгаряни живи, душени, изнасилвани, продавани в робство християните ктопти православни в Египет - 6 милиона. И как фанатиците гад жали масово са се отказвали от ислямизма и исляма, защото са видели Исуса Хр

fallback