Снимка: БулФото

"Път на младите" - така се казва най-младата листа за предстоящите евроизбори през май, съобщава БНР. Водач на листата се очаква да бъде Румен Чолаков - председател на "Милениум клуб" и ще бъде регистрирана от името на НДСВ и "Новото време" в началото на другата седмица.

17-те младежи от листата са на възраст между 21 и 35 години и живеят в страната и  в чужбина. Основнитите им приоритети са създаването на обща европейска армия, разширяване на правомощията на европейския главен прокурор, пряко избираем европейски президент, както и въвеждане на електронно гласуване.

"В момента виждаме огромен сблъсък между популистки, десни, националистически, в някои случаи и консервативни перспективи за бъдещето на обединена Европа. Не вярвам, че това са преобладаващите перспективи за българите. Вярвам, че българите са много по-смели европейци, отколкото се отчита в общественото пространство. Обичам да казвам, че моето поколение е най-европейското поколение в историята на човечеството. Ние сме носители на Европейската идея, защото в най-голяма степен сме успели да се възползваме от благата на ЕС. Казваме „Път на младите“ - хора под 35 години, най-вече по две причини – първо, защото вярваме, че трябва да участваме в дългосрочните процеси, които в момента предстоят на европейския континент. Втората причина е, че младостта сама по себе си е символ на промяната. Голяма част от хората в България искат да видят промяна, да видят край на прехода, ако щете", споделя Румен Чолаков.

Според младия кандидат-евродепутат в политическото пространство има две перспективи - че всичко е хубаво или че всичко е катастрофа. Време е, смята той, да прескочим тези поляризирани понятия и да намерим две неща -  какво ни обединява като нация и какви са практическите решения на проблемите.

"Например казваме, че европейската прокуратура е възможност за промяна и това, което ще е европейската прокуратура, да има повече правомощия от тези, които са дадени в момента" - допълва той.

Целта на младите политици е да достигнат до хората, които не са твърд електорат на останалите парти и смятат да разчитат на високите технологии и социалните мрежи. 

Самият Румен Чолаков е роден през 1991г. и има дипломи по история от Тринити Колидж и по право от University ot Law в Обединеното кралство, става ясно от собствената му визитка в сайта на "Милениум клуб".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase