Снимка: Pixabay

Екзекуция, чрез пребиване с камъни. Така правителството в Бруней реши да наказва всеки, който има сексуален контакт с човек от същия пол. И въпреки че целият свят беше против тази ужасяваща присъда, преди дни тя влезе в сила.

Но Бруней не е единствената държава, която забранява хомосексуалността и я наказва. Според асоцияцията ILGA, светът далеч не е толкова либерален, колкото изглежда. Страните, в които е въведено смъртно наказание за хората, правили секс с човек от същия пол, до сега са били 6. Бруней се нарежда под номер 7 в списъка. Всички тези държави са членки на ООН. Притеснително е, че се очаква още 5 държави, които да въведат смъртното наказание, като причината за това е крайно тълкуване на Шариата.

Още по темата

Сексът между двама възрастни от един и същи пол е криминализиран в още 70 държави членки на ООН. В 26 от тях наказанието е между 10 години и доживотен затвор.

Хомосексуализмът е нелегален най-вече в Северна и Южна Америка и Африка. Сред страните, които са опасни за гей двойките са Барбадос, Доминикана, Ямайка, Египет, Етиопия, Мароко, Либия, Судан, Танзания, Соломонските острови, Тонга и много други. В повечето от тях, наказанието е затвор за повече от 14 години.

Закони срещу хомосексуализма има и в държавите от Близкия Изток, като там списъкът включва Саудитска Арабия, Катар, Йемен, Палестина, Кувейт, Иран, Обединените Арабски Емирства и други.

И докато Япония маха забраните над еднополовите връзки още преди 140 години, а Южна Корея и Филипините никога не са имали рестрикции, други страни в Азия далеч не процедират така. Закони срещу гей двойките има в Сингапур, Малдивите, Шри Ланка, Малайзия, Индонезия и други.

В Европа закони срещу хомосексуализма няма. Единственият проблем на нашия континет е Русия, която въведе "анти-гей" закони през 2013 г. Подобни рестрикции има и в Беларус, Латвия, Молдова и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase