Снимка: Reuters
fallback

Все още има много препятствия пред автономните автомобили, преди те да станат част от живота ни. Макар с всеки изминал ден да стават все по-съвършени, никой не би очаквал, че някои от вече използваните автопилотни системи страдат от истински "расизъм".

Изследователи от Американския технологичен институт в щата Джорджия забелязват, че някои системи работят много по-зле, ако "срещнат" на пътя пешеходци с тъмна кожа. По време на анализ на видеоматериали, заснети по улиците на Ню Йорк, стана ясно, че системите реагират по различен начин на пешеходците от различни раси и най-лошо на тъмнокожите, особено, ако те са облечени в тъмни дрехи и пресичат пътя в тъмното. По-специално това се наблюдава при автопилота на моделите на Tesla.

Междувременно, ако сензорите на безпилотното превозно средство не могат да разберат, че обектът е пешеходец, вероятността от сблъсък между колата с човека се увеличава значително. Причината е, че автомобилният компютър и автопилотът не могат да предскажат по-нататъшното поведение на такова "препятствие".

Изследователите подчертават обаче, че не всички автопилотни системи страдат от този вид "расизъм".

Още интересни факти около автомобилите четете на сайта на AutoMedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

До 24На 300 км н север от Дунав, никой не мисли българите за бели хора. Дори поляците!

23

Анонимен

преди 5 години

Ти, специално, може и да не си от белите "българи". Най-вероятно си от римляните и арийците с български паспорти обитаващи района на "Факултета". За тези същества е визуално ясно, че не са бели. И няма форма на далтонизъм, която може да ги сбърка с бели.

22

Анонимен

преди 5 години

Когато българите се имат за "бели". Ха.. Хахаххееееехехееехехейе.Не сте!

fallback