Снимка: istock
fallback

Ментата е билка не просто с превъзходен и освежаващ вкус, но и с много полезни за здравето качества. Чаят от мента съдържа активни вещества, които имат успокояващи, противовъзпалителни и потискащи болката свойства. Той е вкусен и харесван от мнозина по света и неслучайно е част от народната медицина на редица народи, включително и у нас.

Заради множеството терапевтични качества на ментовия чай е добре да пиете по една чаша от него всеки ден. Ето няколко причини.

1. Облекчава главоболието

Чаят от мента помага при симптоми на мигрена, главоболие, причинено от претоварване или свързано със стрес. Ментовият чай има съдоразширяващо действие върху кръвоносните съдове в мозъка, което намалява тежестта на главоболието и помага за по-бързото му облекчаване.

2. Намалява психичното напрежение

Според изследване, публикувано в Canadian Pharmaceutical Journal, етеричното масло в ментата има силно успокояващо действие върху нервната система, психиката и емоциите, пише organicfacts.net. Чаят от мента помага за релаксирането на нервната система, по-лесно освобождаване от стреса. Неслучайно ментовото масло е и част от редица успокояващи лекарствени продукти в традиционната медицина.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

ВЪЗМУТЕН!

преди 5 години

ЩЕ ПИЯ АКО ИСКАМ! АРЕ БЕ, ТЕ ЩЕ МИ КАЖАТ КАКВО ДА ПИЯ! КАКВОТО ЩЕ ДА МЕ БОЛИ, ТОВА СИ Е МОЯ РАБОТА И НЯМА НИКОЙ ДА МИ КАЗВА КАКВО ДА ПИЯ, ЯСНО ЛИ Е БЕ?!

2

ууу

преди 5 години

Имах проблеми със нерви и сърце и пих мента. Потентността ми намаля катастрофално. Спрях чая и се оправих. Така че, внимавайте с количеството и продължителността.

1

ДИВАК

преди 5 години

и аз така , пия си мента и е разреждам с мастика

fallback