fallback

Общ преглед
Индия е люлката на човешката раса, родината на речта, майката на историята, бабата на легендите и прабабата на традициите. - Марк Твен

Тази седмица в "Без будилник" заминаваме на далечно пътешествие до екзотична Индия. Със сигурност може да разчитате на впечатляваща архитектура, колоритна култура и уникална кухня!

Делхи - градът на хаоса

Агломератът Делхи е третият най-голям град в света и приютява 25 млн. души. Никак не е чудно, че това е хаотичен град, пълен с контрасти. Тук се намира впечатляващата джамия Джама Масжид, която е най-голямата в Индия с двете си 40-метрови минарета.

Една от задължителните туристически спирки е Вратата на Индия – впечатляваща 42-метрова арка, издигната в памет на повече от 90 000 индийски войници, загинали във войните, водени от Британската империя.

Кулминацията обаче несъмнено е Гробницата на Хумаюн, която е и паметник на световното културно наследство от XVI в. Това е гробницата на могулския император Хумаюн, построена през 1562 г. по поръчка на неговата съпруга и по план на персийски архитект. Тя е първата гробница в Индия и някои от историците смятат, че именно тя е прототипа за построяването на легендарния Тадж Махал.

Легендата за любовта в Тадж Махал

Една легенда твърди, че след като Тадж Махал бил привършен очите на строителите били избодени, за да не могат да го възпроизведат отново.

Тадж Махал е мавзолей на Мумтаз Махал, съпруга на Шах Джахан. Тя обаче починала, давайки живот на 14-тото им дете и шахът не могъл да прежали жена си. На смъртния си одър тя го помолила той да съгради нещо великолепно, с което да я почете. Може да се каже, че е успял. И до ден днешен белите мраморни куполи на Тадж Махал са сред символите на вечната любов, векове след като мавзолеят е построен между 1630-1652 г.

Съвсем близо до Тадж Махал е крепостта Агра. Тя ни връща още по-назад в историята, тъй като датира от преди повече от две хилядолетия. Дълго време е била столица на Индия. Строежът й започнал през 1156г. и продължил до 1605г.

Величествените кули, бастиони, крепостни стени и порти на Агра Форт символизирали могъществото на император Акбар. Шах Джахан, който построил Тадж Махал, построил и много от основните сгради вътре в пределите на крепостта. Тя била издигната по протежението на река Ямуна и се простирала на площ с дължина от 2,5 км. Включвала крепостна стена от червен пясъчник и няколко постройки вътре. Стената имала два входа – Портата от Делхи и от Амар Сингх.  Една част от Агра Форт се използва и до днес от индийската армия и не е достъпна за публични посещения. Останалата е отворена за туристи и дава възможност на гостите на Агра да се потопят в живота на Могулите от 16 век.

На Сафари в Индия

Освен историческите забележителности, в Индия могат да се наблюдават и доста екзотични животни. Особено популярен е националният парк Рантамбор, разположен на високо плато, заобиколен от двете страни от реки. В самия парк пък има няколко езера. Основан е през 1955 г., а през 1973 г. е обявен за един от резерватите по „Проект Тигър”, целящ опазването на тези великолепни животни. Тигрите в парка лесно могат да бъдат видени дори и през деня.

Освен тигри тук живеят леопарди, антилопа нилгау, азиатско диво куче, индийски елен, глигани, хиени, ленивци, както и многобройни птици и влечуги. В парка се намира и едно от най-големите бананови дървета в Индия.

Раджастан – най-шарената провинция

Отправяме се към град Пушкар, един от най-древните в Индия и едно от петте свещени места за индусите. Тук е издигнат храм на Бог Брахма, който, според легендите е създал старинното селище. Според вярванията Бог Брахма е богът на сътворението на Вселената, на целия човешки род и древните философски трактати Веди. Друга легенда твърди, че близкото езеро Пушкар, което е свещено, е образувано от Бог Шива, които той изплакал, когато съпругата му Сати починала.

В Раджастан е и град Джайпур, наричан Розовия град, заради цвета на камъка, използван в строителството. Според една легенда, през 1876 г., преди пристигането на принца на Уелс, било наредено да се нарисуват всички сгради в розов цвят и по този начин да се покаже дружелюбността и гостоприемството на местното население.

Най-впечатляващ тук определено е Градският дворец, чиято конструкция съчетава няколко стила. Тук ясно си личи британското влияние в Индия, защото градините на двореца напомнят на английските паркове.

В Джайпур можете да видите и Джал Махал (Водният дворец) и Хава Махал (Дворецът на ветровете). Верен на името си, Водният дворец се намира по средата на спокойно езеро, далеч от шума на Джайпур. Дворецът е служил за нещо като ловна хижа на махараджите. Хава Махал пък е бил построен, за да може жените от кралското семейство да наблюдават от стаите си ежедневието и шествията в града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

дедо

преди 5 години

В държава, където да се Изтропаш на тротоара е нещо съвсем нормално, нема за стъпим!!

3

Митьо зъркелите

преди 5 години

Какво се учудвате на мизерията в Индия? Вижте в нашите гета и няма да откриете разлика. Един народ са и манталитета е еднакъв.

2

Някой

преди 5 години

И аз направих кратка обиколка в Северна Индия...Много ми хареса Удайпур, обаче също като Lora, съм потресен от беднотията. В Агра, е потресаващо извън парка на Тадж Махал..Все едно военна зона. Направо е страшно :(. Центъра на Делхи е ок..огромни булеварди, и подредено. Удайпур за 2та най-скъпи хотела в Индия и е уникално място(скъпо и сървис на извънземно ниво)...Колоритна държава със сигурност.

fallback