Снимка: istock
fallback

Продукти:

125 г разтопено масло плюс допълнително за намазване
200 г счукани орехи
200 г счукан шамфъстък
75 г кафява захар
1 чаена лъжичка канела
150 г бяла захар
2 яйца
270 г точени кори
75 мл течен мед
сокът на половин лимон
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тава за печене с размери 30 на 18 см. В купа смесете ядките, канелата, кафявата захар и 50 г от бялата захар. Добавете яйцата, 100 г разтопено масло и разбъркайте добре. Затоплете и останалото масло, за да намажете с него и корите.
 
Сложете на дъното на тавичката една кора и оставете краищата й да излизат извън тавата. След това я намажете с масло. Наредете отгоре останалите кори, като мажете всяка една с масло и оставяте краищата им да висят извън тавата. Още веднъж разбъркайте плънката и я изсипете върху последната кора.
 
Сгънете висящите краища на корите към центъра, така че да се получи неравна повърхност. Не се старайте да покриете напълно плънката, защото идеята е част от нея да се вижда. Печете докато баклавата стане хрупкава (около 45 минути може и по-малко, зависи от фурната).
 
През това време в тенджера сложете меда, останалата бяла захар, лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете сместа да заври и на бавен огън варете около 5-10 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине. Извадете баклавата от фурната и я залейте със сиропа. Когато изстине напълно, поръсете с шамфъстък и сервирайте.

Още рецепти вижте в готварската рубрика на Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Дзъ

преди 5 години

Джейми забърква баклава - е това вече е вица на деня... вземете поне му сменете името с някой балканец или араб мастер

4

глупости

преди 5 години

Джейми Оливър да не наднича отвъд йоркширския пудинг, щото се излага.

3

Ориент експрес

преди 5 години

За 10 минути водата ще изври и каква заливка ще е това.Английска баклава ???Там не им е силата,някакъв друг вид сладкиш е това.

fallback