Снимка: личен архив/ Pixabay

Продукти:

6 яйца
10 чаени лъжици мед или 150 г захар (кафява, бяла, тръстикова..)
500 г маскарпоне
2 чаши силно еспресо
3-4 супени лъжици вино марсала (аз съм изпробвала всякакви комбинации – с Baileys, с Sheridans и малко уиски, с Madeira wine…)
бишкоти Savoiardi
какао на прах (предпочитам швейцарско)
половин чаена лъжичка сол
 
Приготвяне:
 
Разбивате белтъците и солта в купа, докато станат на пяна. Завивате с фолио и оставяте за няколко минути в хладилника. През това време в по-дълбока купа разбивате до побеляване меда и жълтъците (или захарта и жълтъците).
 
Добавяте маскарпонето като внимателно разбивате, за да не стане на бучки. Прибавете и белтъците. В отделен съд сипете еспресото и алкохола. Дайте малко време на сместа да се охлади и потапяйте за секунди всяка бишкота преди да я подредите в тавичка или стъклен съд. Залейте първи ред със сместа и поставете втори ред.
 
Завършвате отново с яйчения крем и оставяте десертът да престои една нощ в хладилника. Преди да сервирате поръсете равномерно с какао. Оберете овациите с чаша уиски и обещайте, че няма да разкривате какво се случва след десерта. Би било прекалено италианско.
 
Tirami Su в превод трябва да означава „Повдигни ме“. На мен определено ми повдигна самочувствието пред доста претенциозна и разглезена публика. Единствената тайна е в наистина пресните яйца (разбира се, от свободно гледани кокошки).

Още звездни рецепти вижте в специалната готварска рубрика на Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase