Снимка: Bulfoto, архив

Постоянно сме в автомобилите си, използваме непрестанно телефоните си и не се движим. По данни на Евробарометър 78 % от българите изобщо не се движат. Това води до редица заболявания не само сред възрастните, но и сред подрастващите.

В борбата с обездвижването се включва първото безплатно щафетно бягане за ученици, което ще се проведе на 13 май в София. А въпросът - как да накараме децата да спортуват, коментират в студиото на "Околосветско" по Bulgaria ON AIR организаторите и участници в маратона - треньорът Магдалена Христова, Христо Христов и Красимир Николов.

Стряскащата статистика сочи, че все повече възрастовата граница за сериозни заболявания като диабет пада. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

"Както децата учат азбуката, така трябва да учат, че спортът е част от ежедневието им", категорична е Магдалена Христова, която работи за двигателната им култура.

Така че часовете по физическо възпитание и спорт в училищата не бива да се възприемат като "свободни", но за да е така, някой трябва да накара учениците да се движат. Защото мързелът скъсява живота ни.

RUN4EU маратонът се стреми да мотивира младите да спортуват. Идеята е събитието да стане ежегодно. То ще включва както бягане на различни разстояния, така и забавни и подвижни игри за децата.

"Искаме да изкараме младите на площада. Да са на чист въздух, да бъдат активни", споделя Христо Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase