fallback

Общ преглед

Април и май ни изненадаха с високи градуси и слънчево време и с наближаването на лятото е време да се замислим да резервираме лятната почивка. Не се грижете, а оставете нещата на "Без будилник"!

Слънце, лято, плаж, море. Точно в тази последователност са идеална комбинация, която може да осъществим в темпераментна Испания. Три от най-добрите й курорти безспорно са Коста дел Сол, Коста Брава и, разбира се, - Палма де Майорка.

Да започнем от скалиста Коста Брава. Името на острова означава буквално "Див бряг", както преди 100 години един каталунски журналист нарекъл бреговата зона на района.

От тогава насам Коста Брава става любима дестинация на туриститите с живописното си скалисто крайбрежие, в което Балеарско море разбива вълни.

Тъй като е в Северна Испания Коста Брава предлага не толкова изгарящи температури като курортите на юга, затова идеалният момент да го посетите е между юни и август месец. Защо да не резервирате по-рано с офертите на туристическа агенция Posoka, и да изберете Дивият бряг на Северна Испания?

В Бланес, където се намира хотел Стела Марис, можете да се насладите не само на слънчеви плажове, а и на богатата история. За любителите на природата и науката пък в Коста Брава има няколко ботанически градини, може би най-интересните от които са тропическата Пиня де Роса и градината Маримутра.

Пиня де Роса е създадена през 1954 г. и приютява видове, които са се адаптирали към местния климат и кактуси, алоета и екзотичната опунция съжителстват заедно.

Маримутра пък е създадена преди почти 100 години от Карл Фауст. Тя е с изключително богат фонд и в нея живеят растения от цял свят - палми от Чили, бамбук, растения от Африка и Мексико.

Пренасяме се на юг към слънчев Коста дел Сол - буквално! Името му означава Слънчевия бряг и не е никак случайно. Далеч на юг, в Андалусия, Коста дел Сол обединява няколко града по бреговата линия на Малага. Преди много години тези брегове са били пълни с рибарски селища, но днес са магнит за туристи от цял свят.

Значително по-далеч на юг, Коста дел Сол и буквално слелите се един с друг андалуски курорти са били предпочитани от холивудските звезди през 50-те и 60-те години. Така че защо да не се почувствате и вие като Грейс Кели или Бриджит Бардо на плажа - запишете се!

А мястото определено ще допадне на чревоугодниците. Заради близостта с Африка и близко Мароко местната кухня е силно повлияна, освен от испанските традици, а и от арабските вкусове. Климатът е чудесен и за отглеждане на грозде, така че бутилка вино е винаги добре дошла.

И за финал се пренасяме към Балеарските острови и най-вече - Палма де Майорка.

Любителите на слънцето и топлото време определено ще оценят местния климат. Най-ниските температури през декември и януари са около 20 градуса - съвсем различно от българските люти зими. Но лятото сезонът почва от май и приключва в късен октомври. Дори тогава температурата на водата е около 20-22 градуса.

Една почивка в Палма де Майорка може да ви предложи не само кристално сините води на Балеарско море, но и доста красиви гледки от острова. Историята на Палма де Майорка е богата и е оставила следа върху архитектурата на острова.

Пример е катедралата Ла Сеу, която не е много традиционна. Намира се на мястото на стара джамия. Легендата твърди, че през 1230 г. на връщане от Маврите крал Хайме I Арагонски флотата му била застигната от ураган. Той се молил на Дева Мария и обещал, че ако оцелее, ще построи църква в нейна чест. Така започва строежът на катедралата Ла Сеу. През XX век пък легендарният архитект Гауди се заема с реставрацията й.

От замъка Белвер пък се открива невероятна гледка. Всъщност, точно това означава името Белвер - красива гледка. 

Любителите на пещерите пък могат да се отправят към Пещерите Драк. Те са от най-големите атракции на острова с хилядите си сталактити, сталагмити и сталактони. А ако сте късметлии - можете да се насладите и на подземен концерт, защото пещерите имат естествена акустика.

Каквото и да изберете от офертите за слънчева Испания, то е ясно - слънцето, морето, кухнята и почивката ще ви харесат! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 5 години

Най-доброто място за почивка в Испания са Канарските острови - там може да отидеш на море и през февруари.

3

Алекс

преди 5 години

А аз препоръчвам плажовете между Валенсия и Аликанте. Cullera, Gandia, Denia.....много спокойно, 20 метра наоколо няма никой, включително и през август. Огромни плажове, чисти и подредени, не се плаща нищо, на много от тях има достатъчно място за паркиране до 100 метра.

2

Сп???нс

преди 5 години

Ако ще търсите спокойствие на плажа през юли-август си потърсете хотел около Билбао, Доности или Сантандер, градусите около 25 плажът чист и СПОКОЕН градовете са малки , подредени и са на близко. Ако ще търсите преживявания от рода "Слънчев бряг" , гореща морска вода на претъпкани плажове където хората забиват чадъра в 7 ч за да не останат без място и 35-45 градуса ДЕНОНОЩНО , тогава смело Ибиза, Естепона, Марбея...

fallback