Снимка: Pixabay

В края на април жена почина в столична болница, след като не успя да плати за собственото си лечение. Здравната каса от своя страна изненада лечебните заведения с намалени плащания.

Изникват въпроси като - докарват ли се умишлено до фалит болниците и има ли цена човешкият живот, както и затвърждава ли се моделът на здравеопазването за бедни и богати, които коментират в предаването "Околосветско" по Bulgaria On Air д-р Галина Павлова, зам. председател на Българския лекарски съюз и Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

Един от основните проблеми в България е системата на здравеопазването. Скандалното изказване на социолога Андрей Райчев, че "лекарите крадат повече от циганите" привлече голямо внимание и повиши още повече напрежението между медиците и пациентите.

"Този човек си позволи да направи внушение, което нагнетява недоволство сред пациентите и руши доверието към лекарите. Той сипа капка отрова. Пациентите и без това са недоволни, има толкова недоразумения и нередности в системата.

Когато в един момент има такъв тип публично говорене, в следващия - реакцията на агресия към медицинските лица е очаквана" - коментира д-р Галина Павлова.

Сред коментираните въпроси в предаването е дали бизнесът със здраве се превръща в търговия с живот. За това "говорят" случаите с все повече пациенти, които не могат да си позволят успешно и адекватно лечение, поради липса на финансови средства.

Според председателят на Лекарския съюз се налага коренна промяна в модела на здравно осигуряване. На дневен ред излиза и питането за  допълнително здравно осигуряване и какво ще донесе то на пациентите?

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 20---------------------------------------За в бъдещето може да се надяваш и докторът да извади пищов.Да те видим тогава храбрецо.

25

точно така

преди 3 години

Не може да плащам ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ здравни осигуровки а друг да се ползва от тях Къде са тези пари за какво са дадени Който не мисли за здравето си -да си сърба попарата Парите са лично мои и само аз мога да се разпореждам с тях както е в цяла европа В България всичко е наопаки

24

чарли

преди 3 години

Частните болници да не получават пари от здравната каса,това е решението.