Снимка: архив "Булфото"

Колите, които купуваме втора ръка у нас масово са удряни, с манипулиран километраж, но "постегнати и напудрени".

Това предупреди Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по време на дискусия за некоректните търговски практики при продажбата на употребявани автомобили.

Той обясни, че масово от Италия се внасят автомобили с повредени двигатели, претърпели удари, които в последствие, преди продажба, се привеждат в търговски вид. "Около 80-90 на сто от колите в Горубляне и други подобни автоборси са претърпели катастрофи. Всяка трета кола е с манипулиран километраж, но "постегнати, напудрени", се предлагат на клиентите, които в по-голямата си част поради некомпетентност стават лесна мишена за злоупотреби", категоричен е Милчев.

Още по темата

Според него много скрити дефекти на тези автомобили не се обявяват и купувачите са в неведение.

"Честа практика е фалшифицирането на сервизни книжки, скриват се проблеми с въздушните възглавници, АВС системата, колите са с изкривена геометрия. За съжаление от страна на държавата няма решителност за решаване на проблема, липсва регулация", категоричен е Милчев.

И според бившия шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев въпросът за автомобилите втора ръка е много сериозен.

"Това, което в момента пазарът предлага, е в състояние, което сериозно застрашава безопасността на движението", категоричен е той. И според него липсва регулация от страна на държавата, което води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач.

По време на форума бе представена платформата Карстори, създадена от български екип, за да отговори на огромните проблеми, съпътстващи пазара на употребявани автомобили.

Специалистите в нея са разработили система за установяване на техническото състояние на колите втора употреба. Организацията предлага продавачите на коли втора употреба да минават с автомобилите технически преглед в сертифицирани автосервизи преди да предложат превозните средства на купувачите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase