Снимка: БТА

 

 

Странни външни белези е притежавал прародителят на всички британци, живял по техните земи преди 10 хиляди години, предава Франс прес.

Според учените праисторическите индивиди, които са обитавали Острова, са били с много тъмен цвят на кожата, косите им са били къдрави, а очите - сини.

Така изглежда реконструкцията на Чедърмен, чийто скелет е бил открит в едноименната пещера в югозападната част на Англия.

Само преди няколко години реконструкцията на лицето му изглеждаше доста по-различна. Тогава той беше с черни коси, но кожата му беше много по-бяла, а очите – кафяви.

Още по темата

По думите на Крис Стрингър, директор на изследователския отдел към Лондонския природонаучен музей, мнозина биха се учудили от външния вид на своя прародител.

"Мнозина се изненадват при сегашния вид на Чедърмен, живял преди 10 хиляди години по нашите земи. Той е бил доста мургав и с много сини очи!"

Последните открития са били направени с помощта на два фактора. На качеството на взетия ДНК материал, който е бил много добре запазен за толкова древен скелет, и на усъвършенстваната техника по разчитане на генома.

Генетичният материал е бил взет чрез отвор в черепа, от който е било извлечено малко количество костен прах. Самият скелет е бил открит в пещера, в която температурата се е задържала на постоянни нива, а въздухът е бил студен и сух. Това е позволило ДНК-то да се запази в толкова добро състояние.

На базата на последните получени данни холандски специалисти реконструираха лицето на Чедърмен в триизмерен вариант. Той е принадлежал на популация от ловци-събирачи, дошли от Близкия изток и мигрирали към Северна Европа в края на последната ледникова епоха. В наши дни около 10 процента от бялото британско население носи чертите на тези свои прародители.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase