fallback

Общ преглед


Каква е първата ви асоциация, когато си помислите за Виена? Ако е за новогодишния концерт на Виенската филхармония, с който обикновено преминават обедите на 1 януари, то не сте единствени. Или пък е Виенското колело? Отново не сте сами. Но дори и да я свързвате едва с факта, че е столица на Австрия, тя предлага за всекиго по нещо. Любителите на музиката, историята, изкуството и архитектурата ще намерят с какво да запълнят времето си. Онези, които си падат по шопинга - също. А ако предпочитате да се отдадете на наслади за небцето, то австрийската кухня не се изчерпва само с виенски шницел, макар и той също да не е за пропускане. Елате с нас на разходка във Виена в "Без будилник"!

Но все пак да започнем със символа на града - катедралата Свети Стефан (Stephansdom). Извисява се гордо в стария център на площад Стефанплац и е впечатляващо пищна. Независимо дали туристът харесва архитектурата в готически стил, определено ще забележи сложността на елементите.

Покривът на катедралата е покрит с над 230 000 плочки, които изобразяват Двуглавия орел, символ на императорите, както и герба на Виена.

Твърди се, че една от 23-те камбани в храма - Пумерин - е излята от дулата на 180 пленени турски оръдия след неуспешната обсада на града от Османската империя. В една от кулите й пък е останало едно от гюлетата, попаднало там по време на обсадата през 1683 г. Из града на няколко места има позлатени гюлета, под които стои надписът Türkenkugel.

Вътрешността на Свети Стефан е не по-малко впечатляваща, макар и да е едно от най-посещаваните туристически места в целия град и да е трудно да се насладите на гледката заради тълпите туристи.

Но пък от южната й кула, на галено - Щефи, може да се насладите на Виена от високо. Високата 137 метра кула е отворена за туристи. Може да видите отгоре и следващата дестинация - двореца Хофбург.

Преди да стигнете до там обаче се спрете на улица Грабен покрай една чудна колона. Градът има своите велики, но и своите тъжни моменти. Черната смърт - чумата, не подминава и австрийската столица през 1679 г. Покосени са над 75 000 души, но градският лекар и братството на Светата Троица предприели различен от познатия дотогава подход. Вместо да оставят телата там, където са, и така заразата да продължи, те решили да ги изгарят в огромни ями извън Виена.

През 1693 година колоната е построена на мясото на друга колона. По Чумната колона са работили редица австрийски артисти в продължение на 10 години, за да създадат чудатата форма от позлатен мрамор.

Да продължим обаче към императорския комплекс "Хофбург". Това е един от трите най-големи дворци в Австрия. Бил е резиденция на австрийските владетели до 1918 г. В комплекса се намират и музеят на принцеса Сиси, близнаците - художествен и природонаучен музей, Австрийската национална библиотека, художествената галерия "Албертина" и Музейният квартал.

Пред самия дворец се намира Площадът на героите (Heldenplatz). От тук през 1938 г. Адолф Хитлер церемониално обявява аншлуса на Австрия на 15 март.

На площада, без изненада, има две статуи на важни за австрийската история личности. Едната е на ерцхерцог Карл Австрийски, а втората е на принц Евгений Савойски, изиграл ключова роля в победата над османската армия пред портите на Виена през 1663 г.

Днес Хофбург приютява президента на Австрия, но и редица ценни колекции. За туристите е интересна колекцията на принцеса Сиси и внушителната Сребърна колекция, която дава идея какъв е бил животът на императорския двор.

В комплекса се намира и Националната библиотека на Австрия - най-голямата барокова библиотека в цяла Европа. През 18 век е била просто Източно крило на Хофбург. Тук също има изложби, но и ценни колекции. Сред тях е и пълната библиотека на принц Евгений Савойски както и най-голямата колекция от творби на Мартин Лутер от ерата на Реформацията.

Любителите на изкуството ще се впечатлят пък от галерията Албертина, която също е в района, както и от Музея на историята на изкуствата. В Албертина има творби на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рубенс, Рембранд, Густав Климт и още стотици. В Музея на историята на изкуствата пък може да се проследят творби от древна Елада и Рим до съвременни творци.

Срещу Музея на историята на изкуствата се намира Природонаучният музей. Някои от най-ранните експонати в музея са намерени преди повече от 250 години. Ако искате да видите скелет на динозавър - това е мястото. Над 30-те милиона експонати определено си струва да бъдат погледнати.

Продължаваме обаче към една от най-разпознаваемите сгради - тази на Операта. До нея, а както и почти из целия исторически център, може да видите редица младежи, облечени досущ като Моцарт. Те ще ви приканват да си купите билет за опера.

Сградата на Държавната опера може и да ви изглежда стара, но истината е, че през Втората световна война е почти унищожена от американски бомбардировки.

В историческия център на австрийската столица има още хиляди неща, на които да се насладите.

Интересен факт: в центъра се намира сградата на спестовната каса, която има любопитна емблема. Банкерите са избрали за свой символ пчеличката - защото са работливи като нея.

Има музей на Модерното изкуство, детски музей и хиляди малки улички, които да ви впечатлят.

Естествено Виена не се изчерпва само с това. Но за Шонбрун, Белведере и всеизвестния Пратер - другата седмица!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Kreti

преди 6 години

Градът е хубав , но след 10 часа около пратера не се мотайте невъоръжени, там има редовно побоища. преди две седмици имаше български тетър анблизо и когато отивахме към метрото някакви араби се млатиха яко и крещаха нещо , хубавото е че полицията дойде на 2та минута. Това не е спокойната виена от преди 10 години

3

Ц-Ъ

преди 6 години

Центърът на т.нар. "императорско величие" е пълен с арабели и други кафеникави плебеи. Виена не е това, което беше.

2

Анонимен

преди 6 години

Виена е град-музей,в сърцето на Европа.

fallback