Reuters

Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати (по-голяма част от които са във вид на полезни фибри), белтъчини, витамини и микроелементи. Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории. Като бонус, дори прекаляванеот с тиквата няма да се отрази негативно на липидния ни профил, защото тя не съдържа холестерол. 

Витамините с най-високо съдържание в тиквата са витамин С, витамин Е и няколко представители на групата на витамин В-комплекс – рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселна (В9). Огромно значение има и високото съдържание на бета каротин, който организмът конвертира във витамин А.
 
Микроелементите, които се съдържат в най-високи дози в тиквата, са калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор. Наред с другите си роли, някои от тези елементи са ко-фактори в ензимни комплекси с мощно антиоксидантно действие.
 
Както стана дума, тиквата не е източник на холестерол. Това обаче не е единствената ѝ позитивна черта по отношение ползите за липидния профил на кръвта. В тиквата се отчита високо съдържание на ниацин, който е сред природните продукти с доказано действие за намаляване на холестерола.
 
Тиквата е сред много малкото хранителни продукти, които се ползват еднакво успешно за приготвяне и на сладкиши, и на солени гозби. Варена, печена, задушена, дори сурова – тиквата е еднакво вкусна и полезна

Oще за полезните свойства на тиквата може да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase