Reuters
fallback

Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати (по-голяма част от които са във вид на полезни фибри), белтъчини, витамини и микроелементи. Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории. Като бонус, дори прекаляванеот с тиквата няма да се отрази негативно на липидния ни профил, защото тя не съдържа холестерол. 

Витамините с най-високо съдържание в тиквата са витамин С, витамин Е и няколко представители на групата на витамин В-комплекс – рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселна (В9). Огромно значение има и високото съдържание на бета каротин, който организмът конвертира във витамин А.
 
Микроелементите, които се съдържат в най-високи дози в тиквата, са калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор. Наред с другите си роли, някои от тези елементи са ко-фактори в ензимни комплекси с мощно антиоксидантно действие.
 
Както стана дума, тиквата не е източник на холестерол. Това обаче не е единствената ѝ позитивна черта по отношение ползите за липидния профил на кръвта. В тиквата се отчита високо съдържание на ниацин, който е сред природните продукти с доказано действие за намаляване на холестерола.
 
Тиквата е сред много малкото хранителни продукти, които се ползват еднакво успешно за приготвяне и на сладкиши, и на солени гозби. Варена, печена, задушена, дори сурова – тиквата е еднакво вкусна и полезна

Oще за полезните свойства на тиквата може да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

Някой да е чул за плод или зеленчук съдържащ холестерол?

8

ТHE Патриот

преди 6 години

аман от герберастка пропаганда :)

7

Анонимен

преди 6 години

На тиквата са полезни и влакната, които свързват семената с месестата част. От тези влакна се правят лапи при възли на щитовидната жлеза. Не помня при студени или при топли. Който има проблем, да се поинтересува повече. Изчезват без лекарства.

fallback