fallback

Филмът "Истанбул червен" на режисьора Ферзан Йозпетек, създаден по мотиви от собствения му едноименен роман, спечели наградата CineLibri за "най-добър филм по книга". Това съобщават организаторите и припомнят, че за първи път има конкурсна програма на кино-литературния фестивал CineLibri .

Отличието е присъдено заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало.

Филмът е своеобразно продължение на книгата, но остава верен на духа и атмосферата на текста, според международното жури в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков. То е избрало филма сред осем брилянтни екранизации от тази и миналата година.

Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, но от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга "Истанбул червен" се крие много от неговата лична история, а на корицата й можем да видим снимка на майка му. Във филмовата адаптация участват известните актьори от турски произход Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр.

За създаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одухотворен и присъства във филма с цялата си носталгична красота като илюстрация на настроението на героите.

Днес в България пристигна друг от специалните гости на CineLibri - израелският писател Давид Гросман. Настоящият носител на международната награда "Ман Букър" предстои да се срещне утре с президента Румен Радев.

На 18 октомври в литературния клуб "Перото" авторът ще разговаря с български читатели, информират от екипа и напомнят, че фестивалът продължава до 22 октомври. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Домузак мамин, какво се палиш толкова, да не си кръстен на дядо си ***, a? Да не се казваш Чeп Зелев Домузчиев, а хахахаха, МарселМаймунчо кухоглав.

14

Анонимен

преди 6 години

Той домyза знае къде е буквичката "ч", но не знае как да напише чeп без да го цензурират. Не му стига....как беше на български акъл, ааа, ума, ума не му стига на Чeп Зелев.

13

Анонимен

преди 6 години

"турките наистина не ставате и 4еп за зеле"Научи къде е буквичката "Ч"...!

fallback