Замислете се каква асоциация ви идва на ум, когато погледнете тази картинка? Със сигурност сте били много далеч от истината - всъщност това е нашата вселена.

Снимката е направена в рамките на проект, воден от Цюрихския университет, който е най-големият в Швейцария. Екипът от учени е използвал суперкомпютър, чрез който създават симулация на цялата ни вселена (или поне тази част, която познаваме). Крайният резултат е над 25 милиарда виртуални галерии.

Разпростирайки се на над милиарди светлинни години разстояние, картата показва как тъмната материя се разпространява в космоса, като жълтите участъци са тъмната материя, а белите участъци са тези с най-ниска плътност.

Полученият каталог от снимки ще се използва, за да се извършват експерименти като част от консорциума "Евклид" - в него участват над 1000 учени от целия свят, чиято цел е да картографиграт милиардите галактики в космоса и да разкрият естеството на тъмната материя. Информацията ще се използва и на сателита Евклид, който ще бъде изстрелят в космоса през 2020 г.

"Заради последните ни нововъведения, нашият код постига най-голямата симулация на вселената, откакто я наблюдаваме, като включва над 2 трилиона дигитални частици. Използвахме суперкомпютъра Piz Daint, който е съставен от над 5000 графични процесора. Комбинацията от иновативния ни код и тази уникална машина дава наистина вълнуващи резултати," споделя Ромен Тейсиер, професор по компютърна астрофизика, пред DigitalTrends.

Самото изпълнение на кода е отнело над 80 часа. Погледнато в перспектива, Piz Daint за един може да изпълни толкова кодове, колкото един модерен лаптоп за 900 години. С прости думи, на вашия лаптоп би му отнело около 3000 години да подкара въпросния код.

Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената

Какво следва? Екипът иска да се подготви за още и още симулации, които да помогнат на света да разбере вселена по-добре, като тестването на различни закони на гравитацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase