Кадър: БНТ
fallback

Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин.

Скатов стъпва на най-високия връх за втори път. Българският алпинист-веган успя да изкачи Еверест само 6 дни, след като стъпи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер, предаде БНТ.

В 7:30 Скатов е пратил последния SMS, който гласи, че е качил Еверест и е в базовия лагер 2. През сайта на нашия алпинист може да се проследи изкачването му, в 14 часа българско време е последната информация за него, очаква се той да остане в базовия лагер през нощта и да слезе към другия на сутринта.

Намерението на алпиниста беше да изкачи Лхотце и Еверест в рамките на 24 часа, но силнит вятър осуети неговите намерения. Скатов слезе до лагера 2 и прекара там 3 нощувки в изчакване на по-добро време.

Тази нощ започнала неговата атака към върха и след 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето е стъпил отново на Еверест в 3 часа българска време.

Така проектът на вегана Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

дядо Пенс

преди 6 години

Много важно ! Шерпите го качват всеки ден...

11

Анонимен

преди 6 години

Който има очи да вижда, да види, който има уши да чува, да чуе!Изкачването на Еверест има толкова отношение към личния ми живот, колкото капричията на Паганини.

10

карина

преди 6 години

Изтъкването на това, че Скатов е веган прави изкачването на Еверест по-стойностно ли ?Да си веган е избор точно такъв като да не си веган.

fallback