Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

"Да, България" и ДОСТ спечелиха по 2 от 8-те секции в Белгия, оставайки в подгласяща позиция в останалите.

ГЕРБ спечели най-много гласове при висока избирателна активност в страната, където 3728 българи отидоха до урните в неделния ден.

За партията на Бойко Борисов са подадени 857 бюлетини. На 200 гласа разлика втори с 657 са "Да, България", а ДОСТ се нареждат трети с 507. БСП успява да се класира четвърта, без победа в нито една от секциите, а за ДПС са подадени едва 316 бюлетини, което му отрежда петото място.

ДОСТ печели убедително гласуването в Антверпен и в населения с български емигранти брюкселски квартал "Скарбеек", където за първи път имаше секция и е втори в града с най-много българи - Гент. В "Скарбеек" ДОСТ и ДПС вземат повече от 65% от всички гласове.

Победите на "Да, България" са в университетския град Льовен и в една от секциите в Постоянното представителство на България в ЕС. Във втората секция, както и в двете СИК в българското посолство коалицията е с втори резултат.

Най-доброто представяне на БСП е трето място, като интересът към социалистите е проявен най-отчетливо в брюкселските секции в българските дипломатически представителства.

Гласуването в Белгия премина спокойно, като опашките от чакащи не надхвърляха 15 минути. Членове на секционни комисии съобщиха, че на различни места избиратели са имали проблем да попълнят на български език декларациите, че няма да гласуват на друго място, поради проблеми с разчитането им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase