Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

17 са сигналите за обявяване на резултати на социологическите агенции до този момент, каза на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

"Сигналите за нарушение на избирателните права са свързани с лица, които са били включени в списъка за гласуване в лечебно заведение, но тъй като са ги напуснали поради подобряване на тяхното здравословно състояние, те нямат право да гласуват в своите секции по постоянен адрес, тъй като фигурират в заличителния списък. Съгласно Изборния кодекс в такива случаи трябва да бъде издадено удостоверение от страна на ръководителя на лечебното заведение, с което се установява, че лицето е освободено, за да може то да бъде вписано в допълнителната страница на списъка за гласуване по постоянен адрес", обясни той.

Oще по темата

"Имаше сигнал, подаден във Варна, по отношение на уверения, с които са се регистрирали студенти. В тази връзка се отбелязва, че лицето е гласувало в определената секция с подпис и печат на Секционната избирателна комисия, за да може да упражни своето право на глас. Това са основните нарушения. Оставаме настрана агитацията и обявяването на резултати на социологическите агенции", уточни говорителят на ЦИК, като припомни, че в днешния ден до 20:00 часа е забранено публикуването на такива данни. По думите му към момента те са 17 общо в обобщената графа. "Тези сигнали, ако са постъпили в ЦИК, ще бъдат разгледани", добави той.

Между 10:00 и 14:00 часа в звената на Дирекция "Български документ за самоличност" са издадени общо 257 удостоверения при изгубен, откраднат повреден или унищожен документ за самоличност/лична карта или личен зелен паспорт и липса на възможност да бъде издадена нова лична карта от СДВР и ОДМВР. До този момент през днешния ден са издадени 299 удостоверения, а от началото на изборния процес – 1078.

Александър Андреев коментира, че в ЦИК не са постъпили данни за нарушения в Турция, с изключение на секция в Бурса, където председателят е бил допуснал голям брой избиратели, които да влязат в изборното помещение и това създало затруднение за упражняването правото на глас.

По думите му ЦИК е дало своите указания, за да може избирателите спокойно да попълнят и подпишат своите декларации, ако са вписани - да гласуват.

Той припомни, че най-голямата активност, която е била установена е към 10:00 в Турция, където са гласували малко над 5 000 избиратели. Следващата е ФРГ, където са гласували 1000 избиратели и след това останалите страни.

"По отношение на тези страни ние даваме брой избиратели като абсолютни стойности, защото няма избирателни списъци. Има такива за гласуване въз основа на заявление", каза още Андреев.

Още за Избори 2017 може да прочетете на Facebook страницата на Dnes.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

risk assessor.

преди 7 години

В турските секции е пълен погром!ЦИК да касира изборите в Турция!

4

Анонимен

преди 7 години

те бдят зорко,за това в една СИК в петрич председателя бил неграмотен.

3

Ужас

преди 7 години

ЦИК, редно ли е урна запечатана с тиксо? Гр. Велико Търново, кв. Чолаковци!

fallback