Снимка: БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с остра позиция по скандала, разразил се след отстраняването на Иван Гарелов от поста "медиен съветник" на служебното правителство.

"Иван Гарелов е решил да защити колега журналист и свободата на словото. Това е негов избор и отговорност", пише тя и настоява, че "наш, на всеки българин избор е да решим искаме ли да търпим човек, който като премиер управляваше митниците с SMS - "Ало, Ваньо, не проверявайте там, че съм обещал да не ги закачаме" и покровителстваше далавери. Управляваше с SMS съдебната система. Помните ли съобщението до член на ВСС по случая с двете каки? Сега, вече като бивш премиер, нарежда с SMS уволнение в Министерския съвет, защото се почувствал обиден от истината. Държава на SMS управление ли ще бъдем или държава с правила, демокрация и работещи институции на база на закон, а не на телефон?", пита Нинова в позицията си, разпространена от пресцентъра на БСП.

Още по темата

Припомняме ви, че вчера служебният премиер Огнян Герджиков освободи Иван Гарелов като свой медиен съветник.

Причината е, че е нарушил правилото за неутралитет на служебното правителство в предизборната кампания, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Самият Гарелов обясни, че причина за уволнението му е телевизионно участие, в което той зае страната на Елена Йончева във войната й с Бойко Борисов. Тя избухна след като бившият премиер обяви, че държавата е плащала за интервюта на журналистката, а тя отвърна, че ще го съди.

Той съобщи, че освобождаването му е станало след реакция на бившия премиер.

"Тъй като Герджиков не ми каза да не казвам… Имало е реакция от бившия министър-председател към него... Пратил SMS", каза Гарелов пред "Труд".

На свой ред Бойко Борисов отрече да има пръст в отстраняването на медийния съветник.

"Ако аз мога да влияя на служебния премиер Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, назначени от редовно избрано правителство, които той уволни и замени с кадри на БСП, да върне уволнения от него главен секретар на МВР, шефове на ОД на МВР, шефове на болници, всички ръководители на държавни предприятия, а президентът Румен Радев да върне Елена Йончева като прессекретар", посочи Борисов във Facеbook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase