Снимка: Барометър България
fallback

Четири политически формации попадат със сигурност в 44-тото Народно събрание. Близки са резултатите между първите три – по-малко от процент е разликата между ГЕРБ и БСП (19,1 и 18,3%), а Обединените патриоти биха взели 14,4% от всички гласоподаватели, решили за кого ще гласуват към момента на провеждане на изследването.

Четвърта сила е ДПС с резултат 5,1%, ако изборите за народни представители бяха днес. Това сочат данните от социологическо проучване на "Барометър България", проведено в периода 6-10 март 2017 г. Анкетата е направена по телефона, сред 1012 българи с избирателни права. Проучването е реализирано със собствени средства.

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха взели 19,1%, БСП – 18,3%, Обединени патриоти – 14,4%, ДПС – 5,1%. Партия ВОЛЯ събира подкрепа на 3,9% от избирателите, а Реформаторския блок  - 3,5%, което доближава тези две формации до 4-процентовия праг за влизане в парламента.

2,6% събират останалите формации, регистрирани за участие на изборите на 26 март, като това ги лишава от представяне в 44-тото Народно събрание.

Над 60% от анкетираните посочват, че ще гласуват на изборите със сигурност.

Малко над 15% от българските избиратели - 1 млн. граждани, декларират, че ще вземат решение в последния момент дали ще гласуват и кого ще подкрепят. Близо 1/2 от тях посочват, че симпатизират на Обединените патриоти, а останалите се разпределят по равно между БСП, ГЕРБ и квадратчето "Не подкрепям никого“.

Твърдо заявилите, че няма да отидат до избирателните урни, са 18%.

Не е ясно как ще се отрази на избирателната активност, а и на резултата за партиите, фактът, че Конституционният съд отмени задължителното гласуване.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е проведено в периода 6-10 март 2017 г. Анкетирани по телефона са 1012 души на възраст над 18 г. Демографският профил на анкетираните по възраст е: между 18-40 г. - 30,1% от запитаните; 41-60 г. - 34,7%; над 60 г. - 35,2%. Представителност: населението на България с избирателни права. Проучването е реализирано от "Барометър България“, със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Гала

преди 7 години

На всяка цена трябва да се гласува и то не с "не подкрепям никого". Този глас отива за БСП или за Герб. Вече видяхме какво могат да правят те. Особено БСП: КАК НЕ ГИ Е СРАМ, СЛЕД КАТО ИЗНЕСОХА ВСИЧКИ ПАРИ, ОГРАБЕНИ ОТ НАС! Кое правителство наказа хората, натрупали милиони от кражба? Или ги потърси? Трябва да ни управляват икономисти и юристи!

154

Анонимен

преди 7 години

ХАЙДЕ НАЙ ПОСЛЕ ДА СИ ИЗБИРАМЕ БСП ЧЕ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ИСКАЛА ДА СПОДЕЛИ С БЕДНИТЕ НАКРАДЕНИТЕ МИЛИАРДИ- СЕГА ВЕЧЕ ИСКАЛИ СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛОВОСТ И СПОДЕЛЯНЕ НА БОГАТИТЕ С БЕДНИТЕ.

153

Николай

преди 7 години

Скъпи журналисти защо подвеждате хората....кой ще или не влезе в "ПАРЛАМЕНТА"Дори и да приемем, че анкетирането на 1000 произволни души по телефона е достатъчно приемлива извадка остава въпроса наясно ли е автора на анкетата кой и как влиза в "ПАРЛАМЕНТА"?!Прага от 4% е интересно нещо защото реално при резултат от 18% негласували тези 4% стават 3,28. А да не говорим че при избирателната активност в нашата родина са ти нужни 2,0-2,1% от всички имащи право на глас за да се домогнеш до ***.

fallback