fallback

Как да стана успешен автор? Този въпрос със сигурност вълнува доста млади творци у нас,  които мечтаят да издадат собствена книга.

В тяхна помощ на 16 февруари в София ще се проведе семинар под надслов "Как да стана успешен автор?", а отговор на въпросите ще дадат младите автори Ралица Генчева и Деси Нико.

"Посрещнах с огромна радост инициативата за подобно събитие. Постоянно с мен се свързват млади автори, които нямат представа как човек може да разпространи творчеството си и да издаде книга. И аз знам точно как се чувстват. Преди по-малко от година нямах ни най-малка представа как се издава книга и всъщност причината да изчакам толкова време с моята книга беше, че това ми се виждаше адски трудно", сподели пред Dnes.bg Ралица Генчева.

"Сега вече знам, че не е толкова трудно. Но ми отне няколко години да науча сама доста неща и да ги прилагам. Както и на Деси. Иска ми се някой да ми беше казал по-рано за много от тях, за да спестя време в лутането и опити. И ми иска аз и Деси да сме този някой за младите автори", допълни младата поетеса и продължи:

"Готови сме да споделим всичко с тях, искаме хората да пишат, да издават, да са успешни и да се развиват. Защото понякога не е хубаво да пазиш таланта си за себе си, тъй като не знаеш на колко много хора би помогнал. Думите наистина помагат, стига да има кой да ги сподели".

Ралица Генчева издава първата си книга през 2016г.. Стихосбирката й "Този път, за да ме чуеш" излиза на пазара през месец юли и до есента се превръща в бестселър. Преиздава се четири пъти в рамките на половин година. Успехът й изненадва всички в литературните среди, тъй като Ралица е финансист по професия, не е подкрепена от голямо българско издателство и е непознато име за авторите, критиците и медиите в България.

Не е така обаче в социалните мрежи, където авторката има над 30 хил. читатели под псевдонима Charly Wilde, които постоянно растат и споделят многократно нейното творчество. Разчитайки на успеха си във виртуалното пространство, решава да самоиздаде първата си книга и е убедена, че ще заложи на самоиздаването и за следващите книги, които подготвя.

Деси Нико пък печели първо място в конкурс "Търся издател" с рекорден брой за формата на конкурса гласове. Това се случва, след като авторката разпространява сред стотици потенциални читатели проект за своя роман "Алиса и петък вечер". Заинтригувани от поместените откъси и оригиналния начин на представяне, много от тях дават гласа си за нея.

Така Деси разбира, че със собствени усилия може по-добре от всяко издателство да достигне до своите читатели. Отказва се от наградата в конкурса – издаване на романа. Други издатели също проявяват интерес, но Деси Нико вече е решила да довърши, оформи и издаде книгата си сама. "Алиса и петък вечер" е на пазара едва от два месеца, но вече предизвиква сериозен публичен интерес.

Програмата за семинара и информация за събитието може да откриете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Ралица Генчева

преди 7 години

До до Ралица: https://facebook/ralitsa.gencheva

4

до Ралица

преди 7 години

Моля оставете координати, за да се свържа с Вас?

3

Ралица Генчева

преди 7 години

Здравейте, вече издавам четвърти тираж на книгата си. И аз очаквах това да се самоиздам да ми излезе скъпо, но наистина не беше така. А част от приходите от всеки тираж използвам, за да покрия следващия. Бих се радвала да поговорим и да Ви дам съвети, ако мислите, че имате талант и се чудите дали да издадете. Със сигурност не са Ви нужни една торба с пари. Ако не идвате на събиетието, свържете се с мен, ще помогна с каквото мога!:) И не искам никакви пари :D

fallback