Снимка: Анатолий Попов

 Продукти:

1 шаран (около 800 г)
3 големи глави лук, нарязани на едро
4-5 скилидки чесън на филийки
150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода
200 г орехи
200 г гъби, нарязани на ситно
4-5 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. вода
олио
девесил
дафинов лист
черен пипер
сол
 
Приготвяне:
 
Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите. След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте.
 
Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C (180 °C с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.

Още рецепти от "Хватките" на Толик вижте в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase