Снимка: Reuters, архив
fallback

Иракският парламент прие закон, забраняващ вноса, производството или продажбата на алкохолни напитки, предаде Асошиейтед прес.

Законът предвижда глоби от 25 милиона иракски динара /21 000 долара/ за всеки нарушител.

Ислямът забранява употребата на алкохол, но той винаги е можел да се открие в големите иракски градове, основно в магазини на християни. Тези магазини сега са затворени заради шиитския свещен месец мухарам.

Законът за забраната на алкохола беше предложен от Махмуд ал Хасан, съдия и депутат от коалицията Съюз за правова държава, която е най-голямата в парламента.

Не е ясно обаче колко стриктно ще бъде следено за спазването на този нормативен акт. Други мюсюлмански страни в региона също имат закони, ограничаващи производството и продажбата на алкохол, но малцина от тях, сред които Саудитска Арабия и Кувейт, реално прилагат пълна забрана.

Автономният регион Иракски Кюрдистан, където живее голяма християнска общност, е малко вероятно да го спази, отбеляза АП. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 7 години

Винаги съм си знаел, че на тия нещо много им хлопа в главите. Жега, пясък, жените в чаршафи. И една бира да не можеш да изпиеш. Как да не откачиш и да почнеш да се гърмиш...

27

Анонимен

преди 7 години

до:31 Ама това да не е приказки от Хиляда и една нощ?

26

БАЧКАТОР

преди 7 години

Те българските турци не ядат свинско и не пият алкохол ..когато нямат пари! Само тогава. Сигурен съм че и арабите са същите лицемери.

fallback