fallback

Общ преглед

Планински хълмове, наситено синьо-зелена вода и китно старинно градче... Що е то? Днес в "Без будилник" ще се пренесем в едно от най-красивите места в Черна гора - скътания сред уникална природа Котор.

Крайбрежното градче изненадва приятно с комбинацията от средновековна архитектура, планини и чистите води на Адриатическо море - сгушено e в най-изолираната част на Которския залив. Погледнат на картата Котор изглежда по-скоро сякаш е на брега на езеро, а не на Адриатика. Заради тази си особеност Которският залив се смята за най-южния фиорд.

През изминалите епохи крайбрежният град е бил под различни влияния, които са оставили своя отпечатък върху неговата визия и култура. Котор е бил част от Първото българско царство, след като градът е бил превзет от войските на Самуил. През 14 век пък е попадал в пределите на Душановото царство.

Безспорно обаче най-голямо влияние е оказало властването на Венецианската република за няколко века. Това се вижда в архитектурата, тесните улички и дървените капаци по прозорците. Разхождайки се по улиците човек трудно може да се убеди, че не се намира в Италия, а е на Балканите.

Още с влизането в Котор се усеща, че той се е превърнал в притегателно място за туристи. Колона от автомобили се вие няколко километра преди табелата на града, а място за паркиране трудно се намира дори на платените паркинги. На пристанището са спрели и круизни кораби. Тълпи от чужденци влизат в стария град през портата и бързат да се "загубят" из неговите тесни романтични павирани улички.

В стария Котор веднага те приканват уютни кафенета и ресторанти, където човек може да изпие чаша ароматно кафе, да се наслади на пица, паста или топка сладолед. Все очарователни италиански занимания. Средновековният облик на Котор се допълва и от църкви, катедрали и паметници на културата. Един от символите на града е католическата катедрала "Свети Трифон".

Профучават и мотопеди, които улесняват придвижването из тесните улички, по които можеш да се окажеш в капан. Зад дървените капаци на прозорците почти във всяка къща може да се види и някой пухкава опашка - семействата често отглеждат котки. Затова и на повечето сувенири за изобразени домашните любимци, които са се превърнали в символ на града.

Крепостните стени, които се извисяват над града, пък разказват за отминали епохи и съхраняват старинния облик на Котор. Тръгвайки по стените до крепостта на хълма "Свети Иван" се разкрива уникална гледка към Которския залив.

Интерес представляват и предлаганите екскурзии с лодки, които чакат своите туристи на пристанището. Различни компании предлагат кратки или по-продължителни разходки из залива на цена между 20 и 30 евро.

Едно от най-атрактивните места за туристите е "Синята пещера", която се намира на около час по вода от Котор - на полуостров Лустика, който разделя Которския залив от Адриатическо море. Разходката с лодка до това приказно място позволява човек да се наслади на уникалната природа и планините, които сякаш са се надвесили над водата.

Името на природната забележителност не е избрано никак случайно - слънчевите лъчи се отразяват по интересен начин вътре в пещерата и я озаряват в наситено синя светлина. За любителите на плуването това е истинско райско кътче, тъй като водата е кристално чиста и прозрачна. Дъното се вижда, макар и дълбочината да е няколко метра. Плувците могат да се насладят и на пасажите от риби, които плуват необезпокоявано, въпреки инвазията на любопитните туристи.

По пътя обратно към Котор се открива и гледка към островче срещу градчето Пераст, на което е "кацнала" църква във водата - забележителната Госпа од Шкрпела (Богородица на скалата).

Черна гора е малко позната дестинация за родните туристи, но Котор крие за всекиго по нещо. Човек може да потъне в романтиката на стария град, където всяка сграда е история, или пък да се наслади на синьо-зелените води на Адриатическо море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

2

преди 7 години

Къде са им хотелите на тия. Ква дестинация кви 5 лева. Не си ли е слънчака - българския Манхатън. Сигурно никой не им ходи там :)

5

Лично

преди 7 години

за мен старият Созопол е по-хубав!

4

Анонимен

преди 7 години

Разликата е, че те са свестен народ, а ние сме загубеняяци.

fallback