Снимка: Reuters, архив
fallback

Правителството в Иран се готви да забрани iPhone-ите в страната, освен ако Apple не отвори свое представителство в държавата.

По-големият проблем в страната обаче е контрабандата. Наскоро публикуван доклад сочи, че в Иран има повече от 40 млн. собственици на смартфони, чиито устройства обаче в повечето случаи са внесени контрабандно в страната.

В опит да спре контрабандата на телефони, Иран наскоро представи проект, според който всички мобилни устройства в страната трябва да бъдат регистрирани в база данни на правителството. Хората, които не притежавата телефон, включен в списъка, няма да може да използват устройствата си.

Нововъведението няма да засегне вече притежаваните от хората устройства.

"Ако Apple няма официално представителство в Иран, всички устройства ще изчезнат от пазара", коментират вносителите на закона.

Въпреки че идеята е подкрепена от двата мобилни оператора и местната власт, някои ирански експерти предупреждава, че конфискуването на такъв голям брой iPhone-и няма да е лесна задача. И още нещо: възможно е тази база данни да стане интересна играчка в ръцете на хакерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Алекс

преди 7 години

Хаха, успех с начинанието... Сигурен съм че черния пазар за айфони ще се стопи от срам, че толкова време е бил без регулация по начало. и мъжете там трябва да носят бърки че съвсем слънчасаха. :)

fallback