Снимка: архив, Reuters

Съществува 90-процентова вероятност да има две погребални камери, скрити зад стените на гробницата на фараона Тутанкамон в Луксор, съобщи министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ад Дамати, цитиран от Франс прес.

Той обобщи предварителните резултати от проведените изследвания с помощта на радари последно поколение. Ако наистина се окаже, че в гробницата на момчето-фараон има още две тайни камери, ще се потвърди хипотезата на британския археолог и египтолог Никълъс Рийвс, че там е погребана и легендарната кралица Нефертити.

Египетският министър Мамдух ад Дамати е по-склонен да вярва, че в скритите ниши може би почиват останките на друга съпруга на бащата на Тутункамон, фараона Ехнатон, или на една от дъщерите му.

Предварителните резултати на радарното изследване, проведено от японския експерт Хирокацу Ватанабе сочат, че съществува почти 100-процентов шанс да има две неоткрити досега камери в гробницата на Тутанкамон.

Специалистите се натъкнали на празни пространства зад стените. Но те не били напълно кухи, а съдържали органични и метални материали. Министър Ад Дамати уточни, че още по-подробни изследвания ще бъдат осъществени в гробницата към края на месеца.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase