Снимка: архив, Ройтерс

Учени откриха токсин в отровата на тарантула, който потиска рецепторите на болката, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Съществуват около 40 000 вида паяци в света. Много от тях умъртвяват плячката си с отровата си. Изпопзвана в контролирани дози, съставките на отровата могат да имат благотворен ефект, вземайки за мишена невронни рецептори в мозъка и намалявайки усещането за болка.

Тази иновация може да допринесе за разработване на терапии срещу хроничната болка и невропатията, от които страдат милиони хора по света. Още повече, че редица сегашни лекарства не са достатъчни, за да облекчат болката или са свързани с нежелани странични ефекти.

Учени от университета на Куинсланд в Австралия увериха, че става въпрос за тарантулата с парливи власинки по тялото Thrixopelma pruriens, която произхожда от Чили.

Установили, че за подтискането на болката главна роля играе пептида ProTx-II в отровата на паяка. Действието на токсина ProTx-II  било установено след като бил изолиран от останалите съставки  в отровата.

Ядреномагнитен резонанс и триизмерна спектроскопия позволили да се установи какво точно се случва - невронната мебрана привлича пептида, увеличава концентрацията му в близост до рецептори на болката, по-специално NaV 1.7, и насочва пептида в правилната посока, за да увеличи максимално взаимодействието му с неврона.

Основна роля при процеса играе клетъчната мембрана, която си взаимодейства с токсина от отровата на паяка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase