Снимка: Reuters, архив
fallback

В магазините ще може да се плаща и със селфи. Картовият оператор Мастъркард въвежда от това лято разпознаване при плащане със селфи, вместо традиционния ПИН (персонален идентификационен номер). Новата система ще бъде алтернатива на сегашния начин на работа с пароли и кодове и ще бъде пусната във Великобритания, съобщава "Файненшънъл таймс".

Технологията вече е изпробвана в САЩ и Холандия и предстои да бъде въведена в още 14 държави.

Целта на компанията е да създаде нов набор от услуги, предназначени за подобряване на проверката на самоличността при плащанията през мобилни телефони, пише "Стандарт".

Потребителите все пак ще могат да избират дали да въведат парола, или просто да изпратят моментна снимка, която да потвърди самоличността им. От картовия оператор изпробват и други начини за установяване на самоличността и подобряване на сигурността на услугите. Един от тях е специална гривна, която измерва пулса на потребителя, докато прави транзакция - на принципа на детектор на лъжата. Тестват се още разпознаване чрез сканиране на гласа, както и на ириса на очите.

Компаниите за безналични плащания и картовите оператори разработват и тестват все нови и нови методи за предпазване от кражби, след като измамниците стават все по-находчиви, обясняват от Мастъркард.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

Четец на зеницата и чип в главата празна . Мечтата на Антихристите . Работи , купивай , ***

15

Анонимен

преди 8 години

Чудо големо.В България отдавна имаме такава система. Със селфита на ваг.ини и ану.си некои хора си накупуваха апартаменти, коли, фирми, яхти...

14

ЧЮдесно бъдАще

преди 8 години

Бря, пари трябват ли или само се снимаш и по снимката не те търсят? Ами черно-бели снимки взимат ли? То било хубаво така. Браво, дръжте здраво. Заплатите ще ги дават в снимки и въобще кадрите решават всичко.

fallback