Снимка: Личен архив
fallback

Общ преглед

Може ли здравословното да е вкусно? Оказва се, че да и то за най-сладкото нещо от менюто – десертът. В "Без будилник" днес ще ви "почерпим" именно с идея как да зарадвате близки и приятели със здравословна торта.

Здравословното хранене видимо набира скорост и у нас. Представяме си го обаче за основните ястия и ако се опитваме да се храним така, често въздишаме, че не можем да си позволим изкушенията – торта, кексче, мус...  Не само има решение за това, но понякога то е по-бързо и лесно, защото не печем.

Категоричното решение да слага на масата единствено здравословна храна за Вяра Петрова идва с майчинството. "Откакто се появи дъщеря ми, реших, че не може да яде обикновените неща в магазините, пълни с какво ли не и със сигурност нездравословни", обяснява тя.

Със съпруга си искат да пренесат идеята за тези десерти извън дома си и днес вече имат цех, в който ги правят.

Надяват се да ги популяризират и в забавачките все повече деца да хапват торта, която да им носи само ползи. "Това беше причината да направим производство", спомня си тя.

В цеха произвеждат няколко вида торти, основно сурови, защото така се запазват ценните качества на съставките. Материалите за тортите са ядки, кафява захар, кленов сироп, фурми, кремове от плодове...

"Абсолютно оборвам тезата, че здравословното не е вкусно, напротив, тези торти са. Искахме да са вкусни и без компромис в качеството, и сме спирали такива, които не се харесват", казва Вяра.

Произведенията си доставят основно в биомагазини и заведения, както и в детски градини, защото могат да издадат сертификат. Най-точните дегустатори се оказват именно децата - ако малчуганът изяде тортата си веднага и с видимо удоволствие, нещата са повече от ясни.

"Наистина няма по-голям критерий", смее се Вяра, но признава, че са събирали мнения за творенията си и от възрастни – дали са достатъчно сладки и вкусни.

Често в цеха получавали запитвания дали може ядките в тортите да се заменят, затова създали собствени безглутенови бисквити, които използват за основа на блата.

И все пак здравословното хранене в частта с десертите не е масово. "Често виждаме как родителите просто не смятат за необходимо да говорят с децата си за тези неща. Ние буквално ги тъпчем с химия, а после се чудим какви лекарства да им даваме, за да не са алергични", коментира Вяра.

Истинските продукти правят веган тортите малко по-скъпи от останалите, но пък ще знаете какво ядете, ако си приготвите такъв сладкиш. Тя споделя именно такава бърза рецепта за домашни условия.

Изстъргва се вътрешността на 4-5 райски ябълки, добре узрели, след това се слага на котлона с малко кафява захар (60-70 грама стигат за средно сладък вкус), канела и агар-агар, който се използва, за да се желира сместа.

Блатът се прави предварително и е от натрошени бисквити, натрошени орехи, кокосово масло и фурми (без костилки). Оформя се като тесто и се разстила в кръгла форма. Отгоре се сипва готовата смес, която сме свалили от котлона след около 5 минути. Райските ябълки може да се заменят със сварена тиква.

За да популяризира веган сладкишите, Вяра води и семинари, на които показва как се приготвят здравословни торти. Казва, че това й носи голямо удоволствие, защото споделя наученото от нея и сама научава нови неща.

Но е убедена в едно – че здравословното е постижимо и парче веган торта също прави живота сладък!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 години

Както и да е, мисълта ми беше, че мнозинството българи се хранята предимно на веганска диета по неволя. Месото, млякото и яйцата са малко и некачествени. Така че е малко абсурдно някой да твърди как хората трябвало да ядат само пържоли. Ми не, не трябва. Хората трябва да ядат качествена и разнообразна храна, каквато им харесва. Включително растения. Пробвайте да оцелете само на пържоли 1 година, да видим колко време ще изкарате без скорбут. А и има много вкусни вегетариански и вегански манджи.

27

@37

преди 8 години

Не е въпросът какво сирене взимам аз. Въпросът е, че като си вземеш пица на парче или баничка или не знам още какво, ядеш сирене от 4лв, независимо какво си купуваш по принцип. Ядеш сирене, кашкавал, колбаси със соя, палмова мазнина и т.н. Имаше една статия как в Дания забранили трансмазнините и се получило страхотно намаление в сърдечносъдовите заболявания. Т.е. те са доказано вредни. Само че ние си ги хапваме. И това е положението. Със или без вегански десерти, все се налага да ядеш навън.

26

Баян

преди 8 години

До 35Не взимай сирене за 4лв, взимай сирене маджаров което е на промоция и зареждай хладилника скъпо е, но си струва. Сиренето е изключително важна за човека храна. Ако трудно си го позволяваш, те съветвам да го сложиш за приоритет ако не искаш тогава си вземи мазна извара а не фалшиво сирене. Яж също яйца и пържени черни дробчета, много са полезни.

fallback