Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед

Зимен клуб по плуване. Такъв съществува - разбира се, в Сибир. Клубът в Краснояркс приветства млади и стари с какви ли не житейски истории, но с една обща любов - тази към студената вода и хапещия сибирски студ.

Настя Усачьова е 9-годишна и заедно с майка си Наталия се сгряват, преди да отидат да поплуват в река Енисей. Наталия, чиято майка е бивша световна шампионка по зимно плуване, се е потопила за първи път когато е била на две годинки.

"Отначало усещам студа, но после го преодолявам", казва Настя. "Много от приятелките ми и техните родители казват, че е невъзможно човек да се къпе през зимата в река Енисей. Те не одобряват".

Дървена къщурка на бреговете на река Енисей приютява Клуба на Криофилите - кръстили са се така на името на организми, които процъфтяват именно в студена среда.

Те смятат, че редовното къпане в студена вода им помага за здравето.

16-годишната Юлия Клименкова обяснява, че наскоро къпането в ледените води на Енисей ѝ помогнало да преодолее респираторен вирус. А други обясняват, че просто светът им се виждал по-хубав, когато са в ледените води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

me

преди 8 години

За трансплантацията на сърце - това за охлаждането и аз съм го чувала като легенда, но наскоро четох една съвсем американска книга, в която надълго и нашироко се обясняваше, че охлаждането в случай на тежка травма или клинична смърт удължава времето за реакция на лекарите многократно. Даже има опити по заместване на кръвта със студен солен разтвор, който забавя клетъчната смърт при тежки травми. Та руснаците това явно отдавна са го осъзнали опитно.

22

зима

преди 8 години

до 45 (прав)Между другото, "импортозаместването" ме накара да ходя във Финландия, за да купувам храна по-евтино. От Санкт Петербург тя е доста близко. А на Путин много му "благодаря" за импортозаместването"((

21

Анонимен

преди 8 години

история....

fallback