Снимка: Reuters

Общ преглед

Зимен клуб по плуване. Такъв съществува - разбира се, в Сибир. Клубът в Краснояркс приветства млади и стари с какви ли не житейски истории, но с една обща любов - тази към студената вода и хапещия сибирски студ.

Настя Усачьова е 9-годишна и заедно с майка си Наталия се сгряват, преди да отидат да поплуват в река Енисей. Наталия, чиято майка е бивша световна шампионка по зимно плуване, се е потопила за първи път когато е била на две годинки.

"Отначало усещам студа, но после го преодолявам", казва Настя. "Много от приятелките ми и техните родители казват, че е невъзможно човек да се къпе през зимата в река Енисей. Те не одобряват".

Дървена къщурка на бреговете на река Енисей приютява Клуба на Криофилите - кръстили са се така на името на организми, които процъфтяват именно в студена среда.

Те смятат, че редовното къпане в студена вода им помага за здравето.

16-годишната Юлия Клименкова обяснява, че наскоро къпането в ледените води на Енисей ѝ помогнало да преодолее респираторен вирус. А други обясняват, че просто светът им се виждал по-хубав, когато са в ледените води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар