Снимка: Youtube
fallback

Продукти:

1 цяла пуйка без шията и дреболиите
2 чаши морска сол
½ чаша масло, разтопено
2 големи глави лук, нарязани
4 моркова, нарязани
4 стръка целина, нарязани
2 стръка прясна мащерка
1 дафинов лист
1 чаша сухо бяло вино
 
Приготвяне:
 
Разтрийте пуйката обилно със солта. Поставете я в голям съд. Покрийте я със студена вода. Оставете я да престои за през нощта в хладилника, за да се осоли добре месото.
 
Загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете добре пуйката, за да отстраните излишната сол на кристали. Излейте и солената вода.
 
Намажете обилно пуйката с половината от разтопеното масло. Поставете я с гърдите надолу в плитка тава за печене. Изсипете половината от нарязаните зеленчуци около пуйката. С останалата част от зеленчуците, заедно с дафиновия лист напълнете вътрешността на пуйката. Излейте бялото вино в тавата.
 
Печете за около 4 часа в предварително загрята на 180 градуса фурна като периодично мажете с масло месото. Ако се налага покрийте с форио, за да не изгори.
 
Сервирайте с печени картофи или гарнитура от зелена салата.
 
Още рецепти вижте в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

ля ля

преди 8 години

много черноглед народ ей!! само ми хареса идеята за пълнежа с к'фтенца!! малиии!! а как бих сложил една ярешка плешчица и една главичка агнешка и после ако остане място у тия мутански птици бих сложил така вратни пържолки!!е тава е моята рецепта!! Весела Коледа българи!!!

12

Отбелязах пропускаИм

преди 8 години

Изтрили са ми коментараааааа!Само ги подсетих, че са пропуснали да напишат, че сега пуйките се продават със *** в д/пето и тези *** свирят, когато поставената във фурната пуйка е вече опечена.Защо трият такъв коментар, бе?

11

Гастономов

преди 8 години

Моят специалитет е "Пуйка , пълнена с кюфтета "

fallback