Продукти:
1 цяла пуйка без шията и дреболиите
2 чаши морска сол
½ чаша масло, разтопено
2 големи глави лук, нарязани
4 моркова, нарязани
4 стръка целина, нарязани
2 стръка прясна мащерка
1 дафинов лист
1 чаша сухо бяло вино
Приготвяне:
Разтрийте пуйката обилно със солта. Поставете я в голям съд. Покрийте я със студена вода. Оставете я да престои за през нощта в хладилника, за да се осоли добре месото.
Загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете добре пуйката, за да отстраните излишната сол на кристали. Излейте и солената вода.
Намажете обилно пуйката с половината от разтопеното масло. Поставете я с гърдите надолу в плитка тава за печене. Изсипете половината от нарязаните зеленчуци около пуйката. С останалата част от зеленчуците, заедно с дафиновия лист напълнете вътрешността на пуйката. Излейте бялото вино в тавата.
Печете за около 4 часа в предварително загрята на 180 градуса фурна като периодично мажете с масло месото. Ако се налага покрийте с форио, за да не изгори.
Сервирайте с печени картофи или гарнитура от зелена салата.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
13
ля ля
преди 8 годинимного черноглед народ ей!! само ми хареса идеята за пълнежа с к'фтенца!! малиии!! а как бих сложил една ярешка плешчица и една главичка агнешка и после ако остане място у тия мутански птици бих сложил така вратни пържолки!!е тава е моята рецепта!! Весела Коледа българи!!!
12
Отбелязах пропускаИм
преди 8 годиниИзтрили са ми коментараааааа!Само ги подсетих, че са пропуснали да напишат, че сега пуйките се продават със *** в д/пето и тези *** свирят, когато поставената във фурната пуйка е вече опечена.Защо трият такъв коментар, бе?
11
Гастономов
преди 8 годиниМоят специалитет е "Пуйка , пълнена с кюфтета "