Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Непълен превод и заблуждение - с тези думи описва покупката си недоволна клиентка. Тя си купила замразено филе от сьомга, но след като го приготвила, останала разочарована, защото се оказало, че рибата не е такава, каквато е очаквала.

Тя сигнализира пред Dnes.bg, че си е купила тихоокеанска сьомга, както пише на етикета на български, която е замразена и подправена, готова за печене. След като останала неудовлетворена от приготвената риба, се загледала в пълното наименование на продукта, което в превод от английски е: "Дива Куча сьомга филе".

Още по темата

На етикета на български обаче пише само: "Филе от тихоокеанска сьомга".

Видът Куча сьомга също е тихоокеанска риба, но етикетът е заблуждаващ и не подсказва на клиента, че всъщност купува риба, която не отговаря на вида сьомга, която сме свикнали да консумираме.

Читателката ни обръща внимание и на преводите на други езици - полски, унгарски, чешки, словашки. В някои от случаите е изписано само "сьомга", а в други, както на българския вариант - тихоокеанска сьомга.

"Разочарована съм. Мислех си, че си купувам сьомга, а се оказа съвсем друга риба, с друг вкус, който лично на мен изобщо не ми хареса", каза ни заблудената клиентка.

Тя уточнява и че е платила 16 лева за 700 гр замразена риба, което не е изобщо ниска цена и се доближава до цената на охладеното филе.

Дивата Куча сьомга в никакъв случай не е по-лоша или некачествена от тази от развъдниците, но е доста различна по вкус от норвежката, която обикновено се внася у нас.

Клиентите очакват един вкус, а се натъкват на друга риба. Етикетът на български език, който е задъжителен, не дава пълната информация за продукта и потребителят е възможно да бъде заблуден, както е и в този случай.

Припомняме ви, че преди дни друг читател на Dnes.bg съобщи за маринован зарган, който е уловен в зоната FAO 61, където попадат и бреговете на Фукушима. Производителят обясни случая с печатна грешка при етикецията.

Тихоокеанската сьомга също е уловена в тази зона, като е уточнено обаче, че е от Охотско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар