Снимка: архив, Булфото

Поне 60 лева ще трябва да задели едно по-голямо българско семейство за пълнен шаран по Никулден, ако избере да поръча празничното блюдо в заведение, вместо домакинята да се суети край печката няколко часа.

В интернет магазините вече излязоха първите оферти на ресторантите, които ще готвят риба по поръчка преди празника на рибарите и банкерите. 30 лева струва на промоция 3 кг храна, която включва пълнен шаран с никулденски пълнеж с ориз, орехи и стафиди.

Към рибата върви и бутилка вино, а според търговеца офертата е с една четвърт по-ниска от обичайното. В търсенето на нови клиенти се е впуснала дори пицария в центъра на столицата, като нейната оферта не включва доставка.

Предложенията за приготвянето на по-евтиния толстолоб включват и два вида салати, като цената е около 17 лева. Две пъстърви, приготвени извън дома, излизат 13 лева, пресмята "Монитор".

През декември расте износът на шаран към Румъния

В Централна Европа пък продаваме пъстърва, а през миналата година сме изнасяли шаран за Никулден и за южните съседи в Гърция. На празничната трапеза обаче ще има също така и пъстърва родно производство, а също така толстолоб, амур, сом, както и лефера, сафрида, чернокоп, както и обичаната цаца.

По данни на националната статистика ядем по 6 кила риба на човек годишно. Изчисленията на асоциацията обаче сочат, че консумацията е почти двойна, защото голяма част от търговията с риба е в сивия сектор, както при други отрасли на икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase