Снимка: архив Ройтерс
fallback

Дамски чанти, притежавани от покойния британски премиер Маргарет Тачър, ще бъдат предложени на търг след като музей обяви, че преговорите за добавянето им към колекцията му не са стигнали до никъде, предава Ройтерс.

Чантите са сред общо 350-те лота, в това число дрехи, подписани копия на речи, сватбената рокля на Тачър и нейни бижута, разкриват от аукционната къща Christie's. Търгът ще се проведе в Лондон на 15 декември.

Тачър, която почина през 2013 г., е най-дълго служилият британски премиер на XX век и единствената жена, която е заемала поста.

Благодарение на нея е въведен изразът „handbagging” (от англ. handbad – дамска чанта – бел.ред.) през 80-те години. Негов създател е консерваторът Джулиан Кричли, който описва с него стила на срещите на кабинета на Тачър.

Според Оксфордския английски речник „handbagging” описва действията на жена, която „вербално атакува или смачква (човек или идея) безмилостно и насилствено“.

Търгът беше обявен, след като лондонският музей Victoria & Albert Museum (V&A) обяви, че не смята предметите за подходящи за неговата колекция. Музеят е главното хранилище на дрехи на исторически личности във Великобритания.

Повече новини за търгове можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback