Снимка: flickr

Днес ще ви представим лесна и бърза рецепта, идеална за приготвяне след уморителния работен ден. Изискват се минимални приготовления, а времето за готвене е около 30-35 минути. Финалният резултат обаче е вкусен и изглежда много ефектен.

Продукти:

1 ч.ч. чаша ориз (за предпочитане "Басмати")
2 консерви риба тон филе в собствен сос
1/2 консерва царевица
4-5 кисели краставички
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън

Аромати:

100 мл бяло вино
1 щипка мащерка
1 щипка риган

сол и черен пипер на вкус

Подгответе си продуктите:

Нарежете на ситно 1 голяма глава лук и 2-3 скилидки чесън. Киселите краставички накълцайте на кубчета. За предпочитане е консервите риба тон да бъдат филе в собствен сос, а не в растително масло, за да не се омазнява допълнително ястието.

Оставете да се отцеди рибата, същото направете и с нарязаните краставички и царевицата. Не трябва да има излишна вода в ястието, защото оризът ще се развари.

Същинското готвене:

Задушете в тефлонова тенджера със зехтин лука и чесъна. След това добавете предварително измития ориз и го задушете за около 2-3 минути, докато всяко зрънце стане прозрачно. Добавете необходимото количество вода (според опаковката на избрания ориз), сол и пипер на вкус, и похлупете за няколко минути, за да може течността да се поеме.

След около 10 минути може да добавите краставичките, рибата и царевицата, които нямат нужда от дълга термична обработка. След това прибавете и подправките, които ще придадат вкуса на ястието - щипка риган, мащерка и бялото вино.

Ястието ще бъде готово след още няколко минути, когато оризът напълно е поел течността и всяко зрънце се отделя.

Сервиране и подходяща напитка:

За добрия вид на вашата бърза, но ефектна вечеря, използвайте малка купичка. Напълнете я с приготвения ориз догоре и заравнете. Поставете отгоре чинията, в която ще сервирате, и ги обърнете заедно с купичката наопаки. Така ще получите идеално оформена купчинка в чинията. Поръсете отгоре с кашкавал или по желание с пармезан.

Сервирайте с охладено бяло вино или розе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase