Общ преглед

Google представи поредните смартфони Nexus, този път Nexus 5X и 6P, като амбициите на гиганта са телефонът да спре доминацията на Apple.

Първият, Nexus 5x, идва с операционна система Android 6.0 Marshmellow. Той е и по-малкият по размери от двата, доколкото можем да твърдим, че 5,2 инча е малък телефон. Негов производител е LG, докато Nexus 6P е дело на Huawei. Той пък е с размер 5,7 инча.

Въпреки че двата телефона са на външни фирми спрямо Google, от компанията обещават чист Android и на двата апарата. Те първи от голямото Android семейство ще получават нови ъпдейти на операционните си системи.

В новите Nexus-и Google отново потребителите могат да ползват Project Fi - безжична услуга, която комбинира Wi Fi и клетъчните сигнали на мобилните оператори. Така телефоните никога няма да останат без интернет. За съжаление услугата се предлага само в САЩ и в България поне засега не се очаква в скоро време.

Ето и хардуерни акцентите на двата телефона:

- Подобрени камери: 12,3 MP задната камера, която снима в резолюция 4K (най-високата засега, по-висока и от HD). Камерата снима и в забавен каданс. При версията на Huawei предната камера е 8 MP, при тази на LG - 5 MP.

- Телефоните имат сензор за пръстови отпечатъци на гърба на телефона.

- Нов USB-порт за зареждане. От Google обещават и по-бързо зареждане плюс бонус: вече не трябва да се следи как се вкарва USB-то, защото вече няма значение.

- Процесорът на 5P е 1,86HZ 6-ядрен Qualcomm Snapdragon; при 6X e 2.0GHz 8-core Qualcomm Snapdragon 810.

- Nexus 5P ще се предлага в 16 и 32 гигабайтови версии, докато 6X започва от 32 GB до 128 GB.

- Батериите: 2,700mAh за 5P и 3,450mAh за 6X.

Google използва нова 12.3MP камера, която е със сензор Sony, има големи 1.55 микрона пиксели (за сравнение при iPhone 6Plus микроните са 1.22).

Компанията също така твърди, че новата система сензор за пръстови отпечатъци, наречен Nexus Imprint, ще разпознае вашето докосване в рамките на 600 милисекунди.

Най-голямото предимство на новите телефони на Google е новата операционна система. Android Marshmallow идва с редица дългоочаквани функции, включително някои за батерията, които обещават удължаване на живота й. Android 6.0 Doze пък е функция, с която телефонът сам усеща, когато е оставен без надзор и поставя някои приложения в режим на готовност, за да се удължи с до 30% животът на батерията.

Google Now също търпи подобрения. Вече гласовият асистент предлага повече функции, но все още е далеч от функционалността на Siri на Apple и Cortana на Windows.

Очакваната цена за най-базовия, Nexus 5P 16 GB, e 460 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар