Снимка: Булфото, архив
fallback

Сметките за такситата по Черноморието се плащат или след устна договорка или пък ще са солидно надписани.

Това е равносметката от проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която установи масови нарушения на таксиметрови шофьори в разгара на летния туристически сезон.

Oще по темата

Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв., информираха от пресцентъра на Агенцията.

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължават по цялото Черноморие.

Повече от месец инспектори извършваха масирани проверки на таксита по трасетата от Летище Варна, курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Надзорната проверка е извършена след самосезиране на ДАМТН, във връзка с публикация в немския в. "Билд" по повод сигнали за измами на клиенти, ползващи таксиметрови услуги от Летище Варна.

Направеният от репортер на вестника експеримент показва разликата в цените на таксиметровите услуги по Българското Черноморие, които остават съвършено непонятни за германските граждани. Разстоянието от 25 км от летище Варна до определен хотел в "Златни пясъци", изминат с три различни таксита, му струва от 49 лева до 245 лева.

Заради това министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди проверка и изиска широка информираност и строг контрол на инспекцията.

Част от проверките са извършени от "таен клиент" чрез наемане на таксита от Летище Варна до курортните комплекси.

Двама от таксиметровите шофьори са използали апарат с монтирано устройство тип "помпа", което променя показанията на апарата и технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%.

И двамата ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали, заричат се от Агенцията.

Инспекторите по южното Черноморие в курорта "Свети Влас" са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка "такси", който превозвал пътници с изключен касов апарат.

"Тайните клиенти" заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки "Свети Влас", 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.

От ДАМТН припомнят, че всички граждани, които имат съмнение за неточно измерване, могат да подават жалби към Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Десислава

преди 8 години

Добре,че е немския "Билд",защото ние сме изненадани!

22

Анонимен

преди 8 години

Важното е че UBER са лоши и не са покрили критериите да предлагат подобни услуги...А иначе е толкова лесно да заврат некоректните бакшиши в *** г*з само за една седмица... Ама липсва волята за справяне с "нашите" измамници...

21

таксито

преди 8 години

Задължително строго регламентиране на тарифите, като се постави и максимален праг на цената за километър, определян от съответните общини, като той не може да бъде повече от 10/100 от средната за страната цена за километър. Така ако средната цена за километър в България е 80 ст/км., то възможния максимален праг е 88 ст/км, която дадена община може да приеме. Който иска, иска. Който не иска си търси друга работа !Демокрация НЕ означава АНАРХИЯ !

fallback