Снимка: Булфото, архив

Сметките за такситата по Черноморието се плащат или след устна договорка или пък ще са солидно надписани.

Това е равносметката от проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която установи масови нарушения на таксиметрови шофьори в разгара на летния туристически сезон.

Още по темата

Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв., информираха от пресцентъра на Агенцията.

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължават по цялото Черноморие.

Повече от месец инспектори извършваха масирани проверки на таксита по трасетата от Летище Варна, курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Надзорната проверка е извършена след самосезиране на ДАМТН, във връзка с публикация в немския в. "Билд" по повод сигнали за измами на клиенти, ползващи таксиметрови услуги от Летище Варна.

Направеният от репортер на вестника експеримент показва разликата в цените на таксиметровите услуги по Българското Черноморие, които остават съвършено непонятни за германските граждани. Разстоянието от 25 км от летище Варна до определен хотел в "Златни пясъци", изминат с три различни таксита, му струва от 49 лева до 245 лева.

Заради това министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди проверка и изиска широка информираност и строг контрол на инспекцията.

Част от проверките са извършени от "таен клиент" чрез наемане на таксита от Летище Варна до курортните комплекси.

Двама от таксиметровите шофьори са използали апарат с монтирано устройство тип "помпа", което променя показанията на апарата и технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%.

И двамата ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали, заричат се от Агенцията.

Инспекторите по южното Черноморие в курорта "Свети Влас" са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка "такси", който превозвал пътници с изключен касов апарат.

"Тайните клиенти" заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки "Свети Влас", 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.

От ДАМТН припомнят, че всички граждани, които имат съмнение за неточно измерване, могат да подават жалби към Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase